Romania trebuie sa caute resurse de finantare cat mai ieftine pe termen scurt, are nevoie sa se concentreze pe extinderea colectarii si va trebui sa pregateasca trecerea la un buget multi-anual, a spus, joi, Catalin Pauna, senior economist al Bancii Mondiale (BM).
Romania va avea nevoie de finantare pentru a-si acoperi deficitul bugetar, dar si pentru a-si "rostogoli" datoria pe termen scurt, insa imprumuturile tipice ale Bancii Mondiale nu acopera astfel de nevoi, a explicat analistul.In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) atragea atentia in ultimele zile ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.
"Ingrijorarile noastre sunt insa legate de ajustarile fiscale", sustine Pauna. Romania trebuie sa identifice cele mai bune modele pentru ajustarea bugetelor, pentru imbunatatirea colectarii.
"Modelul anului trecut este clar unul nesustenabil - cheltuielile publice au crescut, insa nu a existat o imbunatatire a colectarii. In primul rand, ajustarile fiscale trebuie sa se axeze pe reducerea cheltuielilor".
Analistul spune ca Legea responsabilitatii fiscale va ajuta mult in modelarea unui mix de politici coerent, iar Romania va trebui, "inevitabil", sa treaca la o programare bugerata multi-anuala. Ajustarea segmentului public ar trebui sa urmeze modelul Marii Britanii, unde aparatul administrativ a fost cu mult redus in urma unui proces de monitorizare si evaluare a performantelor sectorului public.
In Romania au existat cheltuieli suplimentare in diverse sectoare publice, cum ar fi cel al educatiei, insa nu au dus la o imbunatatire a calitatii sectorului, ci dimpotriva, s-a constatat o deteriorare a acesteia, a mentionat el.
Guvernul ar trebui sa pastreze cota unica. Romania are unul din cele mai mari deficite structurale din Europa, si, in prezent, spatiul de manevra este limitat in ceea ce priveste schimbarea politicii fiscale. In schimb, "cu cat ajustarile sunt mai bune, cu atat nevoia de finantare scade", a mai spus economistul BM.
In opinia lui Pauna, cota unica a fost un succes si avut efecte benefice asupra economiei, reducand costurile administrative pentru sectorul real. "As miza pe un sistem de impozitare mai degraba simplu, care sa taxeze mai degraba consumul, decat munca", sustine el.
"Trebuie sa stimulam munca", a adaugat economistul BM.