Ritmul de crestere a creditarii a fost nesanatos

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 11:19
847 citiri
Ritmul de crestere a creditarii a fost nesanatos

Sistemul bancar romanesc a inceput un proces de readaptare, dupa o perioada in care competitia a fost concentrata pe castigarea de noi clienti, iar bancile se reorganizeaza si isi diversifica produsele, deoarece sunt mult mai atente la riscuri, a spus consilierul guvernatorului bancii centrale, Lucian Croitoru.

"BNR a atras atentia ca ritmul de creditare extraordinar de mare, de 80-90%, nu este unul normal. A venit criza si a facut aceasta corectie masiva, in sensul ca volumul creditelor a inceput sa scada", a spus Croitoru.

Declaratiile oficialului vin in contextul in care volumul creditelor a urcat in august cu 0,4% comparativ cu iulie, la 198,68 miliarde de lei (47,05 miliarde de euro), dupa cinci luni de scaderi. Totusi, ritmul anual de crestere a scazut la 8,2%, in termeni nominali, de la 10,8% in iulie.

Oficialul BNR crede ca, dupa ce bancile s-au luptat sa atraga clienti, acestea trebuie "sa creasca competitia in ceea ce priveste inovatia de produse financiare", sa estimeze mai adecvat riscurile la care se expun si sa taie din costurile imprumuturilor.

"Ce au facut bancile romanesti in ultimele 11 luni in legatura cu aceste provocari: au inceput o competitie acerba pentru cresterea ratelor dobanzii, care au avansat pana in februarie-martie anul acesta, dupa care au inceput sa se mai reduca. Toate au crescut dobanzile foarte rapid, iar aceasta a fost o miscare foarte riscanta pentru pozitiile lor", a subliniat Croitoru. 

#creditare, # imprumuturi, # BNR, # dobanda , #stiri BNR