Rezervele valutare, la un nou varf istoric

Luni, 03 Mai 2010, ora 13:15
1456 citiri
Rezervele valutare, la un nou varf istoric

Rezervele valutare ale Romaniei au urcat in aprilie cu 350 milioane euro (1,1%) fata de luna precedenta, la 32,386 miliarde euro, nivel maxim istoric, mai ales ca urmare a alimentarii conturilor Ministerului Finantelor Publice, a anuntat, luni, banca centrala, transmite NewsIn.

La inceputul lunii martie Comisia Europeana a deblocat transa a doua, in valoare de 1 miliard euro pentru Romania.

Tot in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.

In februarie, rezervele valutare revenisera pe crestere, la 29,7 miliarde euro, dupa scaderile inregistrate in ianuarie si decembrie. Anterior, rezervele valutare atinsesera varfuri record pentru cinci luni la rand.

In aprilie, intrarile au insumat 1,37 miliarde euro, reprezentand "alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Totodata, iesirile din a patra luna a acestui an au fost de 1,02 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele".

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut la 30 aprilie cu 1,6%, respectiv 546 milioane euro, pana la 35,33 miliarde euro, de la 34,784 miliarde euro la finalul lui martie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone
, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut cu 7,1% la 2,944 miliarde euro, de la 2,748 miliarde euro la finalul lunii precedente.

Platile scadente in luna mai 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), insumeaza 214 milioane euro fata de 113 milioane euro in aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezerve, #valutare, #romania, #euro , #stiri BNR