Rezervele BNR au crescut cu 699 mil de euro in martie

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 16:42
1378 citiri
Rezervele BNR au crescut cu 699 mil de euro in martie

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au crescut in martie cu 699 milioane de euro, la 32,7 miliarde de euro, in contextul unor intrari de 1,7 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde de euro reprezinta virarea transei a patra de la Comisia Europeana, relateaza Mediafax.

In cursul lunii martie au avut loc intrari de 1,72 miliarde de euro, reprezentand alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv transa a IV-a a imprumutului de la Comisia Europeana), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.

Romania a primit, pe 24 martie, a patra transa, in valoare de 1,2 miliarde de euro, din imprumutul de la Comisia Europeana, astfel incat suma totala virata de Executivul Uniunii Europene in ultimii doi ani se ridica la 4,85 miliarde de euro.

Pe de alta parte, iesirile au insumat 1,02 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, precum si deprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro cu impact asupra diminuarii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia s-a situat la 3,356 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost la finele lunii martie de 36,123 miliarde de euro, fata de 35,467 miliarde de euro la 28 februarie 2011.

Platile scadente in luna aprilie in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 128,12 milioane euro.

Rezervele valutare ale BNR au atins pe parcursul anului trecut de mai multe ori niveluri record, in conditiile in care au existat intrari de peste 6 miliarde de euro numai de la institutiile financiare internationale. In luna noiembrie 2010, rezervele valutare au atins un nivel record de 32,8 miliarde de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#rezerve bnr, #rezerve valutare , #stiri BNR