Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Regulamentul BNR privind creditele pentru populatie a intrat in vigoare, odata cu publicarea in MO

Regulamentul BNR privind creditele pentru populatie a intrat in vigoare, odata cu publicarea in MO

Noul regulament privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice a fost publicat, miercuri, in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare imediat, a declarat agentiei MEDIAFAX Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in urma cu doua saptamani, sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate populatiei, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice.

Regulamentul fost semnat joi, 8 martie, de membrii Consiliului de Administratie al BNR si transmis, luni, 12 martie, la Monitorul Oficial.

Institutiile de credit vor acorda imprumuturile pe baza reglementarilor proprii validate de Directia Supraveghere a BNR. Pana la validare, institutiile de credit vor opera potrivit reglementarilor in vigoare si vor aplica un nivel maxim de indatorare de 40% din totalul veniturilor.

Bancile vor fi obligate sa includa in normele de creditare a populatiei veniturile eligibile, precum si o serie de cheltuieli minime care vor fi eliminate din castiguri pentru a calcula gradul de indatorare, nivelurile maxime de indatorare urmand sa fie diferentiate pe categorii de clientela.

Astfel, gradul de indatorare nu va mai fi calculat la totalul veniturilor familiale, ci la nivelul rezultat dupa scaderea anumitor cheltuieli.

Regulementul BNR precizeaza ca din venituri vor fi scazute cel putin cheltuielile de subzistenta si celelalte angajamente de plata, in afara creditului. Desi regulamentul nu mentioneaza angajamentele de plata, se intelege ca trebuie cuprinse cel putin suma facturilor lunare sau alte obligatii certe, periodice.

Nivelurile maxime admise pentru gradul total de indatorare vor fi mentionate diferentiat pe categoriile de clientela, iar bancile vor avea obligatia sa fundamenteze limitele stabilite.

Gradul total de indatorare se va determina ca pondere a angajamentelor totale de plata decurgand din credite sau alte finantari rambursabile in veniturile acceptate, din care s-au dedus cheltuielile.

Institutiile de credit vor include in norme veniturile considerate eligibile, diferentiat pe categorii de clientela. De asemenea, normele interne vor preciza coeficienti de ajustare in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta ale veniturilor.

Reglementarile trebuie sa precizeze categoriile de clienti eligibili pentru finantare si procedura de calsificare a clientelei tinta. Bancile vor defini categorii de risc de nerambursare, in functie de profilul de risc al fiecarei institutii de credit.

Mai mult, insitutiile de credit vor dezvolta o metodologie de reconsiderare periodica a coeficientilor de ajustare a veniturilor admise pentru gradul de indatorare.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 726 ori