Reducerea dobanzii cheie, o consecinta a alocarii primei transe FMI

Joi, 07 Mai 2009, ora 09:17
955 citiri
Reducerea dobanzii cheie, o consecinta a alocarii primei transe FMI

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la un post de televiziune, ca reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR este o consecinta a alocarii primei transe din imprumutul de aproape 13 miliarde de euro contractat de la FMI, informeaza NewsIn. 

"Sigur! Si am spus ca s-a vazut efectul chiar inainte de incheierea acordului. Cursul euro-leu s-a stabilizat numai din momentul anuntarii acordului."

"Deja am asistat la un echilibru si o stabilizare a acestui curs", a raspuns Boc, intrebat de moderator daca reducerea dobanzii de politica monetara este o consecinta a alocarii primei transe din imprumutul de la FMI.

BNR a decis in sedinta de miercuri sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% pe an la 9,5%, masura neasteptata, si a decis sa mentina nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 40% si la cele in lei, la 18%.

In luna februarie a acestui an, banca centrala a decis sa reduca dobanda de la 10,25% la 10% pe an.

Rata dobanzii cheie nu a mai fost 9,5% pe an din intervalul 27 martie - 6 mai al anului trecut.

Ca efect al coborarii dobanzii cheie, cele doua dobanzi legate de dobanda de politica monetara - la facilitatea de depozit si la facilitatea de credit - coboara de asemenea.

Astfel, dobanda la facilitatea de credit (lombard) scade de la 14% la 13,5% pe an, iar dobanda la facilitatea de depozit coboara la 5,5% pe an, de la 6% pana in prezent.

Cele doua dobanzi sunt fixate intr-un coridor simetric de +/-4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara.

Pe 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani.

Din aceasta suma, 12,95 miliarde euro provin de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro alocati de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
De fiecare dată când se apropie aniversarea unui coleg de birou, apare și întrebarea: “Ce să-i luăm?”, pentru care mulți vin cu idei, însă prea puține par unele cu care poți merge la...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#bnr, #boc, #cheie, #consecinta, #dobanda, #dobanzi, #fmi, #fonduri, #imprumut , #stiri BNR