Raportul euro/leu, la cota 3,72

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 11:32
1074 citiri
Raportul euro/leu, la cota 3,72

Moneda nationala era cotata la 3,6850 lei/euro la primele tranzactii valutare de luni, la un nivel apropiat de cel de vineri seara, dupa care leul a pierdut 4 bani la 3,7240 lei/euro din cauza multitudinii de date negative despre economia Romaniei, sustin dealerii.

Bancile tranzactionau un euro cu 3,6850 lei in deschiderea sedintei valutare de luni, dupa care moneda nationala a pierdut treptat 4 bani pana la 3,7240 lei/euro, in decurs de mai putin de o ora. Ulterior, leul si-a revenit usor si a inceput sa fe tranzactionat in apropierea nivelului de 3,69-3,70 lei/euro.

"Exista o cerere sustinuta pentru euro, cu consecintele de rigoare asupra cursului valutar. Marii jucatori internationali recomanda vanzarea de lei pentru euro din cauza dezechilibrelor macroeconomice", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

El a mai spus ca Romania se confrunta deja cu un deficit comercial ridicat, iar piata asteapta si precizarile de luni ale ministrului economiei si finantelor cu privire la deficitul bugetar de la sfarsitul anului trecut, care e estimat la niveluri, de asemenea, mari.

"Daca deprecierea leului continua in acest ritm, e de asteptat ca BNR sa se confrunte cu dificultati in incercarea de a-si atinge tinta de inflatie in 2008", a mai spus Noaghea.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat de la 1,4782 la 1,4890 dolari/euro, iar la 11:20 ora Romaniei, euro era cotat la 1,4889 dolari/euro.

Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, se mentin la 7,4-7,9% pe an, usor sub nivelul dobanzii de politica monetara de 8% pe an, ca urmare a lichiditatii sporite din piata.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni dimineata, bancile ca va organiza licitatia saptamanala obisnuita pentru depozite la doua saptamani pentru sterilizarea excesului de lichiditate din piata valutara interbancara.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.