Profesorii vor avea salarii mai mici

Vineri, 21 August 2009, ora 13:07
2030 citiri
Profesorii vor avea salarii mai mici

Ultima varianta a Legii unice de salarizare va duce, in conditiile unui salariu minim brut de 600 lei, la scaderi salariale intre 6% si 12% pentru toate cadrele didactice din preuniversitar, a declarat vineri, pentru NewsIn, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu.

"Daca salariul minim brut va ramane, si anul viitor, 600 de lei, toate cadrele didactice vor avea, din 2010, lefuri mai mici, conform ultimei forme a proiectului Legii unice de salarizare. Dupa calculele noastre, scaderile vor fi intre 120 si 250 lei.

In cel mai fericit caz, dar foarte putin probabil, salariul minim ar putea creste la 750 lei, ceea ce nu ar insemna mai mult decat inghetarea salariilor actuale in anul urmator", a explicat Ciosu. Potrivit ultimei variante a proiectului Legii unice de salarizare, care se afla, la aceasta ora, pe masa guvernului, profesorii cu gradul didactic I vor primi intre 2,65 salarii minime brute, daca au intre 2 si 6 ani vechime, si 4,1 salarii minime brute, pentru cei cu peste 40 de ani vechime.

Pentru invatatori si educatori, noua grila se situeaza, pentru cei care au doar studii liceale, intre 1,25 salarii minime la debutanti si 2,15 salarii minime la cei cu peste 40 de ani vechime. In sistemul universitar, cel mai mare salariu il poate lua un rector, respectiv 8,45 salarii minime brute.

Cele mai mici salarii la cadrele didactice din universitati sunt cele ale preparatorilor, care pot primi intre 1,9 salarii minime, la debutanti, si 2.85 salarii minime, pentru cei cu 6-10 ani vechime. Sindicalistii din educatie sunt nemultumiti ca prin Legea unica de salarizare, in forma sa actuala, cadrele didactice sunt situate in jumatatea inferioara a grilei de salarizare, grila care ajunge la coeficienti maximi de 13 salarii minime.

"Legea unica ar fi trebui sa aduca profesorii in parte superioara a grilei, mai ales in conditiile in care vorbim despre invatamant ca prioritate nationala. Dar, de fapt, aceasta lege nu aduce nicio shimbare, cel putin nu in bine.

Raman valabile salariile uriase din Aparare si Justitie, mai mult, proiectul contine si legi speciale, desi eliminarea lor era unul dintre scopurile instituirii unei legi unitare", a mai spus secretarul general FEN. In aceste conditii, sindicalistii spun ca vor anunta cadrele didactice cu privire la deciziile guvernului si, cel mai probabil, vor organiza actiuni de protest ce pot culmina cu blocarea inceputului scolii. 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#grila, #proiect, #salarii , #stiri BNR