Productia industriala isi va relua in ianuarie traiectoria ascendenta

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:21
1229 citiri
Productia industriala isi va relua in ianuarie traiectoria ascendenta

Productia industriala isi va relua in ianuarie traiectoria ascendenta, iar o contributie revine unui factor sezonier a carui influenta a fost mai pronuntata in luna decembrie 2010, respectiv zilele de concediu pentru sarbatori, se arata in buletinul de conjunctura din ianuarie al BNR, informeaza NewsIn.

"In luna ianuarie, productia industriala isi va relua traiectoria ascendenta, insa o contributie revine unui factor sezonier a carui influenta a fost probabil mai pronuntata in luna decembrie - zilele de concediu pentru sarbatorile de sfarsit de an. Redresarea este sugerata de majorarea de aproape 10 ori a soldului pozitiv al opiniilor (pana la +24 la suta)", se arata in studiul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Redresari ale productiei sunt anticipate de respondentii din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, industria mijloacelor de transport, industria de prelucrare a lemnului, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si maselor plastice si din industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte (soldurile opiniilor au revenit in plaja valorilor pozitive, fiind cuprinse intre 26 si 62 la suta).

In plus, activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde isi va mentine panta crescatoare, evolutie caracteristica sezonului rece (sold conjunctural: +57 la suta).

Cat priveste sectorul contructiilor, sondajul BNR releva ca lucrarile din constructii vor inregistra o contractie si mai puternica fata de intervalul anterior, soldul conjunctural coborand la -22 la suta.

Opiniile formulate de participantii la sondajul pentru luna ianuarie indica mentinerea impactului negativ exercitat de cererea deficitara asupra activitatii din cele doua sectoare economice, acest factor fiind invocat de peste 40 la suta din totalul companiilor din industrie si de 28 la suta din numarul operatorilor din constructii.

"Blocajul financiar va continua sa afecteze puternic activitatea de constructii (in proportie de 54 la suta).

La nivelul industriei, opinii de acest tip au fost formulate de circa 18 la suta din total, expectatiile cele mai pesimiste conturandu-se din nou in sectorul extractiv (in proportie de 84 la suta), dar si in industria de masini, echipamente si aparate electrice si in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV (in cadrul fiecarei ramuri, ponderile sunt de 34 si respectiv 42 la suta)", se mai arata in sondajul BNR.

Totodata, o influenta negativa de intensitate relativ scazuta vor continua sa exercite nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare (in opinia a 9 la suta din totalul companiilor industriale si de constructii) si evolutia cursului de schimb al monedei nationale (in proportie de 7 la suta). Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre ponderea opiniilor favorabile si cea a opiniilor nefavorabile.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#Productie industriala, #sondaj bnr, #constructii, #blocaj financiar , #stiri BNR