Productia de mobila a crescut in 2006 cu 5-6%, la peste 1,2 miliarde de euro

Luni, 29 Ianuarie 2007, ora 01:48
951 citiri

Productia de mobila a crescut anul trecut cu 5-6% fata de 2005, la peste 1,2 miliarde de euro, evolutie care se va mentine si in acest an, a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) Aurel Rizea.

"Nu avem inca datele finale, dar previzionez ca productia a crescut cu 5-6% fata de nivelul din anul 2005. Si anul trecut au fost firme care au fost afectate de evolutia cursului de schimb valutar, astfel ca tot mai multi producatori care vindeau in special la export s-au orientat spre piata autohtona", a spus Rizea.

Pe parcursul lui anului trecut, cursul de referinta anuntat de BNR a oscilat intre un maxim de 3,6846 lei/euro consemnat chiar la inceputul anului (5 ianuarie) si un nivel minim de 3,357 lei/euro in data de 22 decembrie. Luand in calcul ratele de referinta, oscilatia maxima de anul trecut a fost de 8,8%. Leul a inregistrat in 2006 o apreciere medie de 2,72% in raport cu euro si 3,6% fata de dolar, cu mult sub avansul calculat pe baza ratelor de schimb de la sfarsit de perioada.

Rizea a mentionat ca potrivit datelor preliminare, exportul a reprezentat anul trecut aproximativ 58% din totalul productiei de mobila, fata de 75% in anii precedenti.

"Estimam ca ritmul de crestere a productiei in acest an se va mentine in jurul valorii de 5-6% sau va fi chiar mai mare in special datorita evolutiei pietei constructiilor. Apreciem insa ca exportul se va diminua si va creste valoarea importurilor de mobila, astfel ca dintr-un excedent comercial, sectorul mobilei ar putea sa genereze un deficit", a mai spus Rizea.

Reprezentantul APMR a preconizat ca in 2007 productia de mobila se va orienta in mod egal pe piata locala si cea externa.

El a mai spus ca producatorii interni se vor confrunta cu concurenta marilor lanturi de retaileri de mobila, care vor intra pe piata cu produse din import la preturi reduse.

"Sunt deja companii mari din Franta si Germania care prospecteaza piata pentru a deschide lanturi de magazine. Acestia vand produse aduse din toate colturile lumii. Intrarea acestora pe piata va influenta firmele romanesti de profil", a mai afirmat Rizea.

Prima companie straina care va intra pe piata romaneasca de retail de mobila este grupul suedez Ikea, care va deschide primul magazin in Bucuresti, in perioada martie-aprilie.

Magazinul va fi amplasat in zona comerciala a proiectului imobiliar Baneasa, pe o suprafata de 26.000 de metri patrati, iar suma totala care va fi investita in magazinul Ikea se ridica la circa 25 de milioane de euro, incluzand atat constructia, cat si amenajarea magazinului.

In magazin vor fi comercializate peste 7.000 de articole de mobilier si accesorii.

In anul 2005, productia de mobila a fost de 1,195 miliarde de euro, in timp ce exporturile au ajuns la 895 milioane de euro, potrivit datelor APMR.

Principalele piete de desfacere pentru producatorii de mobila romani sunt Franta, cu 18% din totalul exporturilor, Germania - 16,3%, Italia - 13,6% si Olanda - 7,7%. Statele UE atrag 85% din volumul total de export de mobilier.

Romania ocupa locul 24 in lume din punct de vedere al exportului de mobila, inaintea sa plasandu-se tari precum China, Italia sau Polonia.

In 2005, importul de mobilier a ajuns la 229,4 milioane euro, principala tara de provenienta fiind Italia.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)