"Prima Casa" nu incalca legislatia privind ajutoarele de stat

Marti, 23 Iunie 2009, ora 12:46
1839 citiri
"Prima Casa" nu incalca legislatia privind ajutoarele de stat

"Prima Casa" nu incalca legislatia privind ajutoarele de stat, potrivit Consiliului Concurentei, institutie care a verificat de asemenea modul de selectie a bancilor implicate in programul prin care statul garanteaza, in limita a 60.000 euro, creditele pentru achizitia sau constructia unei locuinte.

"Inspectorii nostri au colaborat inca de la inceput la programul «Prima Casa», un exemplu de succes si buna practica. Din punctul nostru de vedere, totul este OK. Noi am vrut sa vedem daca sunt ajutoare de stat si modul de selectie a bancilor", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de Mediafax.

Normele programului "Prima Casa" au fost publicate joi in Monitorul Oficial, iar bancile au la dispozitie o saptamana pentru a decide daca accepta conditiile de imprumut stabilite de Guvern.

Bancile trebuie sa transmita Fondului National de Garantare pentru IMM si Ministerului Finantelor, in termen de sapte zile calendaristice, date privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor, precum si valoarea estimata a creditelor care urmeaza sa fie garantate si a promisiunilor de garantare care vor fi solicitate in 2009, in cadrul programului.

In cazul in care valoarea totala a finantarilor solicitata de banci depaseste plafonul stabilit de Guvern, de un miliard lei, atunci Fondul va efectua realocari de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finante, stimuland bancile cu cea mai buna oferta.

Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Pentru achizitionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor trebuie achitat un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sar de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, daca pretul este mai mare de 60.000 euro.

Dobanda EURIBOR (media la imprumuturile interbancare pe piata europeana) la creditele pe trei luni este in prezent de 1,28%, in timp ce ROBOR (dobanda la creditele interbancare pe piata interna) la aceeasi scadenta se situeaza in prezent la 10,54% pe an.

Rata medie a dobanzii la creditele acordate de banci populatiei era de 18,86% pe an in luna martie, in timp ce la imprumuturile luate de firme dobanda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.

Garantia statului pentru creditele contractate in vederea achizitionarii primei locuinte, in limita a 60.000 euro, va fi acordata si in cazul persoanelor care solicita imprumutul pentru a construi o casa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutoare, #bani, #casa, #legislatie, #prima, #stat , #stiri BNR