Premiera pe 2009: Inflatia a coborat sub asteptarile BNR

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 16:12
1467 citiri
Premiera pe 2009: Inflatia a coborat sub asteptarile BNR

Desi preturile de consum au continuat sa urce in octombrie, iar cursul valutar a fluctuat, inflatia anuala s-a temperat de la 4,94% la 4,3%, pentru prima data sub tinta BNR pe 2009

Desi inflatia anuala a coborat in premiera, pentru 2009, in intervalul dorit de BNR, de 2,5-4,5% in 2009, totusi analistii se asteapta ca inflatia anuala sa revina pe crestere, pana la 4,5%, in ultimele doua luni ale anului, scrie Romania Libera.

"Reducerea inflatiei in termeni anuali s-a datorat, in principal, efectului de baza. In noiembrie si decembrie e posibil sa avem rate de inflatie destul de ridicate", a declarat pentru The Money Channel Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

In octombrie, din grupa alimentelor, cel mai mult s-au marit preturile la oua (cu 5%), la anumite legume si conserve de legume (cu 3%), laptele de vaca (1,2%) si branza de oaie (cu 0,9%). Ieftiniri s-au inregistrat la cartofi si fructe proapete (cu 2,5%), la citrice (cu 1,3%), precum si la ulei (cu 0,5%).

Inflatia va scadea din nou in 2010

Analistii Citibank estimeaza pentru 2010 o inflatie de 3,8%, mai pesimista decat prognoza BNR, de 2,6%. "Dobanda de politica monetara ar mai putea fi redusa, pe termen scurt existand suficient spatiu de manevra pentru BNR. Totusi, in ianuarie cred ca BNR nu va opera o taiere a dobanzii-cheie, din cauza instabilitatii politice", a conchis Chidesciuc.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#inflatie, #pret, #curs valutar, #BNR , #stiri BNR