Popa: Nu ne vom intoarce in recesiune

Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:09
1528 citiri
Popa: Nu ne vom intoarce in recesiune

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, nu crede ca exista o probabilitate semnificativa ca economia Romaniei sa se intoarca in recesiune sau sa inregistram o scadere economica in T2, conform NewsIn.

"Nu cred ca este o probabilitate semnificativa", a spus Popa intrebat despre posibilitatea ca economia Romaniei sa intre in recesiune sau sa scada in trimestrul al doilea.
"Noi vedem pe intregul an, este greu sa discuti despre cifre trimestriale, aceasta cifra apropiata de 1,5. E de vazut in continuare, scenariile de risc sunt simetrice si catre un PIB mai mare, dar si catre unul mai mic. Cele doua motive pentru care PIB-ul ar putea sa scada fata de prognozele noastre sunt aceasta incetinire a cresterii economice, vizibila in Germania, dar acum vizibila in multe tari - care nu este o reintrare in recesiune, dar cifrele sunt mai mici decat cele pe care le aveam in vedere la inceputul anului - respectiv o afectare a increderii in economie si o inrautatire a perceptiei de risc pentru economii, de la o complicare a situatiei in economiile periferice ale zonei euro", a explicat Popa.

De asemenea, el a declarat ca nu crede in scenariul descris de Nouriel Roubini, respectiv "furtuna perfecta".

"Nu as crede. Dansul da un scenariu complicat, dar sa nu uitam ca domnul Rubini are ca linie de business scenariile complicate. Este greu de prevazut ce se va intampla. Daca lucrurile pe care dumnealui le prezinta se vor petrece, coincidenta aceasta ar putea sa duca la o contractie in multe regiuni din lume", a spus Popa.

Problemele fiscale din Statele Unite, incetinirea cresterii economice din China, restructurarea datoriilor in Europa si stagnarea economica din Japonia vor avea asupra economiei globale efectul unei "furtuni perfecte", a declarat recent analistul economic Nouriel Roubini, citat de Bloomberg.
Sansele ca acesti factori sa contribuie la oprirea dezvoltarii economice incepand cu 2013 sunt de unu la trei, potrivit lui Roubini. Alte prognoze indica o crestere globala "anemica, dar OK", precum si un scenariu optimist, in care dezvoltarea se imbunatateste.

"Exista deja elemente de fragilitate. Toata lumea rostogoleste bulgarele datoriilor publice si private. Acesta va deveni din ce in ce mai greu, iar efectele se vor vedea pana cel tarziu in 2013", a spus Nouriel Roubini.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#recesiune, #scadere economie, #bnr, #cristian popa, #crestere economica , #stiri BNR