Popa (BNR) vede posibila iesirea din recesiune a Romaniei chiar din primul trimestru din 2010

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 12:54
1420 citiri
Popa (BNR) vede posibila iesirea din recesiune a Romaniei chiar din primul trimestru din 2010

Romania ar putea inregistra prima crestere economica fata de trimestrul anterior chiar din primul trimestru al acestui an, a declarat vineri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, potrivit NewsIn.

"Vom vedea primele cifre pozitive trimestru pe trimestru din prima partea a lui 2010. Avem semnale pozitive, dar razlete, pentru ultimul trimestru din 2009, dar nu am considerat ca probabilitatea este foarte mare pentru T4. Insa ar putea fi in T1 2010", a explicat Popa.

Romania a inregistrat deja cinci trimestre consecutive de scadere a PIB fata de trimestrul precedent, incepand cu al treilea trimestru din 2008.

Primele estimari privind evolutia din ultimul trimestru al anului trecut vor fi publicate de Institutul National de Statistica la jumatatea acestei luni.

Intrebat cum ar interpreta o estimare a analistilor privind un curs de schimb de 5 lei/euro, Popa a raspuns cu prudenta: "Nu cred ca scenariul de 5 lei/euro este probabil in 2010, asa cum n-am crezut nici ca era posibil in 2009, cand volatilitatea era mult mai mare".

El a reafirmat ca Romania va adopta moneda unica europeana la momentul prevazut de autoritatile romane, respectiv ianuarie 2015, chiar daca BNR si-a ratat de trei ori la rand tinta de inflatie.

"Inflatia nu este un criteriu indeplinit in prezent, dar la orizontul lui 2012 - date fiind angajamentele asumate de Romania pentru intrarea in ERM 2, cu respectarea celor doi ani in anticamera zonei euro - nu vad o problema de nerespectare pentru a trece la euro in 2015", a mai spus Popa.

 

#adoptare, # euro, # recesiune, # iesire, # pib, # curs , #stiri BNR