Popa (BNR): Tendinta dezinflationista va continua, in ciuda evolutiei lente de pana acum

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 14:07
841 citiri
Popa (BNR): Tendinta dezinflationista va continua, in ciuda evolutiei lente de pana acum

Cursul de schimb si preturile administrate pun in continuare presiune pe inflatie, insa trendul dezinflationist va continua, in ciuda unei evolutii destul de lente pana in prezent, a declarat joi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

"Daca tinem seama de curs si de preturile administrate, evolutia dezinflatiei a fost destul de lenta si reflecta faptul ca cererea agregata inca nu a scazut destul", a spus Popa, relateaza Newsin.

El a mentionat drept cauza posibila ponderea ridicata a alimentelor in cosul de consum, pe fondul unei schimbari a tendintei de consum catre astfel de produse.

Pana in prezent, incetinirea activitatii economice s-a vazut foarte putin in inflatie, insa "dezinflatia va continua", a apreciat viceguvernatorul BNR.

Popa a precizat ca, in conditiile adoptarii monedei unice europene, o rata ridicata a inflatiei presupune costuri mult mai ridicate pentru finantare si ar fi o solutie "pentru cel mult un an de a reduce cheltuielile si a creste veniturile".

"In zona euro, inflatia ridicata s-ar reflecta in prima de risc si ar face finantarea datoriei publice costisitoare. Este o solutie daca se intampla o singura data", a mai spus Popa.

In martie, rata anuala a inflatiei a scazut mai putin decat estimau analistii, pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii bunurilor nealimentare, in special tigarile, si a produselor alimentare.

Inflatia din Romania ramane printre cele mai ridicate din UE si mult peste nivelul din zona euro, in ciuda recesiunii, care s-a manifestat in statele dezvoltate si prin scaderi de preturi, in urma restrangerii cererii.

Pentru finalul acestui an, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%). 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #finantare, #inflatie , #stiri BNR