Popa (BNR): Expunerea bancilor straine la subsidiarele din Romania a scazut cu 1,4 mld. euro in T1

Marti, 26 Mai 2009, ora 10:47
1292 citiri
Popa (BNR): Expunerea bancilor straine la subsidiarele din Romania a scazut cu 1,4 mld. euro in T1

Expunerea bancilor straine la subsidiarele din Romania a scazut cu 1,4 miliarde euro in intervalul decembrie 2008-martie 2009, a declarat luni seara viceguvernatorul BNR Cristian Popa, la un post de televiziune, relateaza NewsIn.

"Expunerea bancilor straine la subsidiarele din Romania a scazut cu 1,4 miliarde euro de la sfarsitul lui decembrie 2008 pana la 31 martie 2009.

In conditiile in care este vorba despre datorii pe termen scurt, nu este o evolutie negativa", a afirmat Popa.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero nivelul rezervelor minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani, incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie, masura de natura sa incurajeze bancile din Romania sa se orienteze catre finantarile pe termen lung.

In urma intalnirii de la Bruxelles, de saptamana trecuta, cu oficiali ai BNR si FMI, principalele noua grupuri bancare straine prezente pe piata romaneasca s-au angajat sa isi mentina expunerea totala pe Romania incepand cu 31 martie 2009.

La finalul anului trecut, soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania se plasa la aproximativ 24,3 miliarde euro, in crestere cu 1,25 miliarde euro comparativ cu sfarsitul lunii septembrie 2008, potrivit directorului Directiei de Supraveghere de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza. 

#bnr, #finantari, #subsidiare , #stiri BNR