Popa: BNR doreste evitarea relansarii creditului de consum in valuta

Joi, 05 Mai 2011, ora 15:45
1552 citiri
Popa: BNR doreste evitarea relansarii creditului de consum in valuta

Banca Nationala a Romaniei va prezenta in cateva luni o serie de masuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar, nefiind insa vizat si creditul ipotecar, a declarat joi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, citat de NewsIn.

"Deocamdata suntem in stadiul de analiza interna la nivel de experti si in consiliul de administratie, unde a avut loc o discutie preliminara asupra tipologiei masurilor care se pot aplica si care vor fi luate si dupa o consultare cu sectorul financiar pentru evitarea unei relansari a creditului, cu prioritate in valuta, fata de debitorii neprotejati la riscul valutar.

Este vorba despre urmatoarele citeva luni", a declarat Cristian Popa.

El a declarat ca BNR nu doreste sa recurga la interziceri de creditare in valuta, dar ca doreste sa existe o reflectare cu acuratete a riscului acestor tipuri de expuneri bancare in pretul instrumentelor respective, iar aceasta se poate realiza printr-o multitudine de instrumente de natura macroprudentiala.

Astfel, Cristian Popa a mentionat utilizarea raportului intre valoarea colateralului, valoarea imprumutului si credit, ponderea serviciului in venitul net lunar, care a fost in mare parte pentru cele mai multe banci inlocuita de utilizarea evaluarilor de risc proprii omologate de directia de supraveghere, dar care exista inca pentru banci.

"Vrem in toate aceste abordari sa fim consonanti cu o discutie la nivelul Uniunii Europene si a Bancii Centrale Europene, respectiv al Comitetului European de Risc Sistemic in privinta nevoii de a evita noi fluxuri de credit in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar", a spus Popa.

Pe de alta parte, viceguvernatorul a declarat ca se doreste si o relansare a creditarii, numai ca una sustenabila.

"Dorim o relansare a creditarii, dar o relansare sustenabila a creditarii in Romania inseamna una care echlibreaza creditarea in moneda nationala cu cea in euro.

Vrem sa vedem o pondere mai importanta a creditului in moneda nationala fata de situatia pe care am avut-o anterior", a spus Popa.

De asemenea, el a mentionat ca masurile nu se refera la creditul ipotecar.

"Acolo unde resursa de finantare, economisirile nu exista pe scadente foarte indelungate, este inevitabil sa ai o prezenta a ceva care substituie creditarea in moneda nationala, respectiv a monedei euro in domeniul creditului ipotecar. E greu sa spui nu acolo cu totul", a spus Popa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cristian popa, # bnr, # risc valutar, # credit ipotecar , #stiri BNR