Popa (BNR): Deficitul de cont curent ar putea ajunge la 8% din PIB in 2009

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 09:59
1790 citiri
Popa (BNR): Deficitul de cont curent ar putea ajunge la 8% din PIB in 2009

Deficitul de cont curent al Romaniei s-ar putea ajusta in 2009 pana la 8% din PIB, de la peste 12% din PIB anul trecut, in timp ce investitiile straine directe se vor reduce pana la 3,5 - 4 miliarde euro, a estimat joi seara viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, la un post de televiziune.

 

"Este o estimare personala, pe care nu o pun in carca Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dar, dupa cum observ ca se ajusteaza ratele, este foarte posibil ca deficitul balantei de plati sa ajunga la 8% din produsul intern brut (PIB)", a spus Popa.

Totodata, investitiile straine directe (ISD) se vor reduce puternic anul acesta, cu aproximativ 60%, pana la 3,5-4 miliarde euro, fata de nivelul de anul trecut, de 9,02 miliarde euro, considera viceguvernatorul.

Cifrele "mai pesimiste" privind scaderea drastica a ISD vin ca efect al "ajustarii cresterii capacitatilor neutilizate si al impactului din scaderea investitiilor dinspre zona euro", a explicat Popa. Pe de alta parte, viceguvernatorul crede ca, in ciuda temperarii puternice a cresteri economice in 2009, sectoatele farmaceutic, IT si alimentar au cele mai ridicate sanse sa creasca semnificativ.

In ceea ce priveste contractarea unui imprumut extern, Popa sustine ca "ne concentram mai mult catre fondurile europene, dar cel mai probabil va fi inclus si Fondul Monetar International (FMI)".

Deficitul balantei de plati a Romaniei a ajuns anul trecut la 16,877 miliarde euro, in crestere cu 1,2% fata de 2007, cand deficitul extern se adancise cu peste 60%.

"Deficitul de cont curent s-a ajustat semnificativ anul trecut. Stim cat este acesta, dar nu stim cifra de crestere economica pe anul trecut. In cel mai rau caz, deficitul de cont curent pe 2008 este de 12,5% din produsul intern brut, in cazul fericit este 12,1 - 12,2% din PIB", a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

La inceputul acestei luni, Isarescu a precizat ca, din deficitul extern de circa 12% din PIB de anul trecut, peste 5% din PIB - deficitul bugetar - a venit de la stat si doar 7% din sectorul privat, care a inceput ajustarea mai devreme decat se anticipa. In 2007, sectorul privat a contribuit in proportie covarsitoare la deficitul de cont curent de 14% din PIB, deficitul bugetar fiind de doar 2,4%din PIB. Deficitul de cont curent al Romaniei a fost in 2007 de 16,677 miliarde euro, echivalent cu 13,5% din PIB. Valoarea PIB din 2007 a fost revizuita in urcare, la 412,8 miliarde lei (123,7 miliarde euro), iar cresterea economica a fost calculata la 6,2%, in loc de 6%, nivel anuntat initial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#bnr, #curs, #de, #dobanzi, #euro, #leu, #moneda, #nationala, #referinta, #valutar, #deficit, #popa, #investitii , #stiri BNR