Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pop, BNR: Fondurile europene trebuie accesate intr-o maniera fluida

Pop, BNR: Fondurile europene trebuie accesate intr-o maniera fluida


Fondurile europene ar trebui accesate de Romania intr-o maniera fluida, pentru ca intrarile bruste de bani pot constitui un soc pe piata monetara, a declarat marti Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la un forum pe tema fondurilor europene.

"Este bine sa accesam de o maniera fluida fondurile europene. Pentru piata monetara din Romania, chiar trei miliarde de euro pot constitui un soc daca vin deodata. Daca vin pe indelete e o alta problema. Acest soc pe termen scurt se duce direct pe piata monetara, exact cum lucreaza BNR cu sistemul bancilor comerciale (...) Intrarea socanta de fonduri are impact pe curs. Acest lucru poate ajuta inflatia 2-3 luni, ii ajuta pe importatori, dar peste catva timp lucrurile de reechilibreaza, iar avantajele pe termen scurt dispar, se disipeaza. Banca centrala este interesata ca toate aceste fenomene sa intre in economie si sa fie asimilate in sistemul economic de o maniera fluida", a afirmat oficialul BNR.

In februarie 2014, Romania a incasat, intr-o singura zi, peste 830 de milioane de euro de la Comisia Europeana. Suma de 830 de milioane de euro reprezinta un record absolut in istoria atragerii fondurilor structurale si de coeziune de catre Romania.

Pop a apreciat ca bancile comerciale din Romania ar trebui sa se gandeasca sa treaca de la garantiile materiale, despre care oricum criza a demonstrat cat sunt de variabile si ele, la proiectele finantabile din resurse europene.

"Un proiect bine facut si bine aprobat, el in sine ar trebui sa fie garantia pentru un bancher care il finanteaza", a spus reprezentantul BNR.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1650 ori