Pontul valutar, cu Dragos Cabat: piata imobiliara trebuie sa mai cada cu 30-50%

Duminica, 15 August 2010, ora 00:36
4259 citiri
Pontul valutar, cu Dragos Cabat: piata imobiliara trebuie sa mai cada cu 30-50%

In a doua editie a emisiunii "Pontul Valutar", analistul Dragos Cabat vorbeste despre legatura dintre economie si piata imobiliara, argumentand ca ar fi nevoie ca investitorii sa cumpere anumite proprietati si sa inceapa dezvoltarea acestora pentru a crea un nou flux de investitii. Potrivit acestuia, piata imobiliara mai trebuie sa cada cu cel putin 30-50%, insa paradoxal, caderea pietei va veni in paralel cu revenirea economiei romanesti. 

Avand ca punct de plecare afirmatia lui Niels Schnecker din cadrul unui interviu acordat pentru Bloombiz, potrivit careia economia nu isi va reveni fara ca piata imobiliara sa se prabuseasca cu inca 60%, gazda emisiunii "Pontul Valutar" spune ca nu este neaparat necesara o cadere a pietei imobiliare cu 60%, Romania avand deja semnele unui reviriment.

"Probabil ca in trimestrul 3 vom consemna o cadere din cauza programului de austeritate a guvernului, dar in trimestrul 4 sau in cel mai rau caz in trimestrul 1 din 2011, vor marca relansarea economiei romanesti, sa speram o relansare sustenabila", spune analistul economic.

In ceea ce priveste starea pietei imobiliare, Cabat o catalogheaza ca fiind disfunctionala, stare in care se va afla pentru cel putin urmatoarele sase luni.

"Practic, piata imobiliara este doar blocata si va ramane blocata atat timp cat cei care au oferte de vanzare pe aceasta piata vor tine la preturile din 2007-2008, preturi care nu mai sunt de actualitate in acest moment."

Agricultura, inca un an ratat?


In opinia lui Dragos Cabat problemele agriculturii isi au ecoul in slaba activitate a guvernantilor din ultimii 20 de ani. 

Cabat a declarat ca una dintre sansele Romaniei  ar fi tocmai agricultura, amintind ca un consumator roman foloseste 70% din produsele alimentare de import.

Despre nivelul de competivitate a vorbit si ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, intr-o inteventie telefonica pentru "Pontul Valutar".

"Avem un nivel de competitivitate si de investitie foarte scazut, pentru ca avem o agricultura cu doua viteze. Pe de o parte avem ferme foarte mari, pe de alta parte, avem agricultura arhaica, de subzistenta, care reduce foarte mult media performantei romanesti.

In Romania, avem inregistrati 1,2 milioane de beneficiari de subventii, care reprezinta numarul total al beneficiarilor de subventii agricole din Franta, Germania si Marea Britanie la un loc", a declarat Mihail Dumitru, pentru emisiunea Pontul Valutar.

Analistul economic a reafirmat ca vina starii actuale a sectorului economic pica pe umerii statului si a politicilor guvernamentale. "Pana cand aceste lucruri nu se vor schimba, agricultura din Romania va depinde 100% de Dumnezeu", conchide Cabat.

Ponturi valutare

"Vestile care au venit in ultimile zile atat de la BNR cat si de la Institutul National de Statistica, cresterea usoara a PIB si datele privind inflatia care nu a crescut atat de mult cum se asteptau unii analisti, ar sugera ca in perioada urmatoare, leul isi va continua trendul ascendent fata de moneda unica", a mai afirmat realizatorul emisiunii.

Acesta estimeaza ca in maximum doua saptamani, cursul leului va trece in banda 4,1-4,2 lei/euro urmand ca in cateva luni, daca performanta economica va continua sa fie una pozitiva, sa ajunga in banda 4-4,1 lei/euro.

In cea de-a doua editie a emisiunii "Pontul Valutar", analistul a declarat ca sunt semne ca Romania va iesi din recesiune fie in ultimul trimestru din acest an, fie in primul trimestru trimestru al anului viitor si, in consecinta, leul se va aprecia pe parcursul sfarsitului de an.

Vezi si episodul Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

#agricultura, #cabat, #dragos, #euro, #imobiliara, #lei, #piata, #pont, #valutar , #stiri BNR