Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Isarescu, principala personalitate a Romaniei de dupa '89

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 23:32
3965 citiri
Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Isarescu, principala personalitate a Romaniei de dupa '89

"Daca il comparam pe guvernatorul BNR cu politicienii Romaniei din aceeasi perioada, constatam fara putere de tagada ca Mugur Isarescu a avut o prestatie care a dus Romania de la o situatie de criza profunda de dupa comunism la una de stabilitate economica", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cel de-al 5-lea episod al emisiunii "Pontul Valutar".

In opinia lui Cabat, istoria va fi cea care va judeca daca deciziile luate de Isarescu au fost sau nu cele mai bune.

"Trebuie sa recunoastem ca BNR a avut un rol important de stabilizare mai ales in criza din 98-99, cand datorita pozitiei ferme a Bancii Nationale, tara noastra nu a intrat in incapacitate de plata. Una peste alta, cred ca guvernatorul BNR este o personalitate marcanta a ultimilor 20 de ani dar fiind un simplu om, a avut si unele greseli".

De ce nu trebuie dublate contributiile pentru veniturile din activitatile independente?

Mergand pe logica reprezentantilor patronatelor si a AOAR, potrivit carora activitatile independente si micile companii sunt cele care readuc cresterea economica in Romania si nu supraimpozitarea acestora, Cabat spune ca ANAF, in mod special, ar trebui sa gaseasca modalitati de a reduce coruptia din sistem, de a mari baza de impozitare fara a-i taxa pe cei impozitati in perioadele precedente.

"Activitatile independente au avut pana acum cateva luni un regim preferential de impozitare. Prin acest lucru, s-a dat tocmai o portita pentru un numar de activitati de a se dezvolta intr-un mediu foarte competitiv la nivel international, pentru ca in general activitatile independente nu sunt in competitie nu doar cu alte activitati din tara noastra ci intra intr-o competitie globala.

Ele trebuie, daca nu stimulate, macar sa nu fie incurcate de politicile guvernamentale", spune analistul.

Cabat catalogheaza reactia Ministerului de Finante ca fiind reactiva, bazata pe calcule pe termen foarte scurt, fara a lua in calcul nevoia de stimulare a activitatilor care sa-si mentina gradul de competitivitate la nivel global.

"Cred ca MF trebuie sa aiba o politica mult mai responsabila in acest sens si sa obtina un cadru corect si general de fiscalizare a veniturilor independente."

Ponturi valutare

In ceea ce priveste cursul valutar, analistul a afirmat ca, dupa perioada de apreciere a leului din ultimele saptamani, moneda nationala incepe sa-si piarda din tarie, in special din cauza remanierii guvernamentale.

"In saptamana care a trecut, factorii interni au fost cei care au contat cel mai mult in stabilirea cursului valutar. Am vazut un leu care s-a miscat in banda 4,25-4,28 lei/euro si nu asa cum ne asteptam, sa se duca sub 4,2 lei/euro.

Probabil ca in saptamana viitoare, daca lucrurile se vor linisti, o sa vedem un trend ascendent al leului.

In viziunea gazdei emisiunii "Pontul valutar", evolutia cursului valutar va depinde foarte mult si de discutiile care au loc intre reprezentantii Guvernului si ai Presedintiei Romaniei si reprezentantii Fondului Monetar International, pentru ca se vorbeste deja de un nou acord FMI.

"Daca politicul intern va domina si saptamana viitoare viata economica a Romaniei, atunci este foarte posibil sa avem un curs valutar oscilant in intervalul 4,25-4,3 lei/euro."

Vezi episoadele anterioare

Dragos Cabat: declaratia lui Vladescu, ca Romania a iesit din recesiune, este hazardata

Dragos Cabat: creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor


Pontul valutar, cu Dragos Cabat: piata imobiliara trebuie sa mai cada cu 30-50%


Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #cabat, #curs, #dragos, #isarescu, #mugur, #pontul, #valutar , #stiri BNR