Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Cand apelam la refinantarea creditului?

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 00:57
3832 citiri
Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Cand apelam la refinantarea creditului?

"Refinantarea creditului este un subiect foarte dezbatut in ultima perioada, pentru ca odata cu aparitia OUG 50/2010 privind refinantarea creditelor si eliminarea unor comisioane, foarte multe persoane s-au gandit la o refinantare, au fost nevoite sa se prezinte la banca pentru a renegocia creditele contractate la banci sau la alte instituii financiare. A fost un moment foarte tensionat, tinand cont de faptul ca debitorii persoane fizice s-au considerat pacaliti de banci si au dorit sa transforme dobanda care pana atunci se misca dupa discretia bancilor comerciale, intr-una transparenta", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cadul emisiunii Bloombiz.ro, "Pontul Valutar". 

Cabat crede ca nu vor fi multi romani care isi vor refinanta creditul, pe termen scurt, pentru ca acestia ar avea nevoie de garantii solide si sa indeplineasca cerinte mult mai stricte.

"O mare parte a creditelor este posibil sa inceapa a fi refinantate, odata cu 2011, dupa ce vom vedea o deschidere a bancilor comerciale din Romania spre creditarea persoanelor fizice si o scadere a dobanzilor atat la lei, dar si la valuta", spune analistul.

In opinia acestuia, dobanzile actuale sunt ridicate din cauza inflatiei in crestere. "Bancile au reusit ca prin stipularea unei marje destul de ridicate sa se puna la adapost in momentul de fata, pentru a impiedica refinantarea creditelor in lei".

In ceea ce priveste creditele in valuta, Cabat este de parere ca sansele de a reusi o refinantare sunt foarte scazute pe termen scurt.

"In schimb, odata cu majorarea EURIBOR, pe baza caruia se calculeaza dobanda la creditele in valuta, vom vedea foarte multi clienti nemultumiti si este de asteptat ca acesti clienti sa-si doreasca refinantarea creditelor in valuta la marje, fata de EURIBOR, mult mai mici decat sunt in momentul de fata.

Aceasta posibilitate de refinantare va depinde in mod esential de produsele lansate de bancile comerciale care, odata cu cresterea volumului de credite acordate persoanelor fizice, vor intra intr-o concurenta acerba. Aceste evolutii sunt mai degraba aferente anului 2011, decat perioadei ramase din 2010".

3700 euro/an, economie pentru un trai decent la pensie?

Plecand de la estimarea facuta de CEO-ul Aviva Pensii, Daniela Vasile, potrivit careia o persoana care se va pensiona intre 2011 si 2051, ar trebui sa economiseasca 3700 de euro/an, pentru a avea un trai decent la pensie, Cabat calculeaza ca prin acumularea anuala a celor 3700 de euro, pe parcursul unei perioade de 10, 20 sau 30 de ani, se poate obtine o suma cuprinsa intre 40.000 si 100.000 de euro, la care se adauga si randamentele la investitiile pe care le vor face fondurile de pensii private.

"Randamentele acestea pot fi undeva la 7-10%, in anii in care vom avea o crestere economica sustenabila si o evolutie favorabila a pietei de capital romanesti si internationale.

Cumulate, aceste sume pot duce oriunde intre 60-70.000 de euro pentru o perioada de cotizatie de 10 ani si pana la 150-200.000 de euro, daca vorbim de persoanele care acum sunt tinere, avand varste intre 20 si 25 de ani, si care vor avea o perioada de cotizare de 35-40 de ani."

"In momentul de fata, in Romania, speranta de viata este cea mai redusa din UE, fiind de 67 de ani la barbati si in jur de 71 de ani la femei", spune Cabat.

"Daca ne gandim ca varsta de pensionare a romanilor este in acest moment pe la 60 de ani, speranta lor de viata dupa momentul pensionarii este de 7 ani.

Am putea spune ca o suma de 50-100.000 de euro, impartita la 7 ani, este mai mult decat suficienta pentru un trai decent la pensie al persoanelor din tara noastra, tinand cont si de puterea de cumparare din Romania si de evolutia estimata a preturilor".

"Utilizarea pilonului II de pensie, care vine peste pensia de la stat, este o gura de oxigen pentru pensionarul anului 2020-2050 din Romania si, de altfel, este singura solutie viabila pentru a asigura un trai decent romanilor in perspectiva, mai ales acelora care acum sunt tineri si vor iesi la pensie in 20, 30 de ani".

Ponturi valutare

Analizand piata valutara din ultimele 2 saptamani, Cabat spune ca a fost o perioada destul de agitata, cu un curs al leului care a crescut foarte mult, iesind din banda 4,2-4,25 lei/euro.

Potrivit acestuia, unii analisti au estimat chiar un salt peste pragul de 4,3 lei/euro si, la un moment dat, pe piata interbancara, existau presiuni importante in acest sens.

"A fost momentul in care BNR a intervenit pe piata, atat direct cat si indirect. A strans si sumele in lei, care existau pe piata interbancara, a intervenit si vanzand valuta, in asa fel incat a oprit deprecierea leului fata de euro si chiar a reusit sa intoarca acest trend."

In perioada urmatoare, analistul estimeaza ca datorita anuntatei eliberari a celei de-a sasea transe din imprumutul de la FMI, vom asista la o apreciere a leului fata de euro, bazata pe premisele favorabile pe plan intern privind lichiditatea, oferta mare de euro si dorinta puternica a BNR de a tine moneda nationala intr-o banda cat mai aproape de 4-4,2 lei/euro.

"Probabil ca saptamana viitoare vom vedea un curs valutar mai aproape de 4,2 decat de 4,25 de lei pentru un euro.

Singurii factori care ar putea schimba aceasta tendinta naturala ar fi din domeniul politic intern, daca va continua aceasta incertitudine privind situatia politica din Romania, privind evolutia guvernului si a procesului de suspendare a presedintelui."

In ceea ce priveste semnalele venite din planul international, Cabat afirma ca mai persista unele incertitudini in ceea ce priveste UE, avansul economiilor din zona euro fiind mai redus decat se preconiza, in prima jumatate a acestui an.

#2010, #50, #cabat, #credite, #curs, #dragos, #oug, #pensii, #pontul, #valutar , #stiri BNR