Pogea: Bancile pot face pana joi "propuneri concrete" legate de programul Prima Casa

Marti, 26 Mai 2009, ora 18:30
1385 citiri
Pogea: Bancile pot face pana joi "propuneri concrete" legate de programul Prima Casa

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a spus marti ca executivul asteapta pana joi "propuneri concrete" de la banci in legatura cu programul guvernamental Prima Casa, prin care se garanteaza credite pentru persoanele ce isi cumpara prima locuinta pana in limita a 60.000 euro, informeaza NewsIn.

 

"Pana joi, la orele 10, asteptam propuneri concrete in legatura cu acest produs din partea bancilor, astfel incat sa putem consolida cel mai favorabil produs pentru Prima Casa", a declarat Pogea, la finalul unei intalniri cu reprezentantii bancilor, la sediul BNR.

Miercuri, executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care statul va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar. Valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 euro, iar bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

Ministrul finantelor a repetat ca executivul a fixat drept conditie principala pentru bancile ce vor fi selectate in program minimizarea costurilor cu finantarea, dar a adaugat ca aceste banci "trebuie sa aiba filiale in tara" si "sa poata foarte usor valoriza acest produs".

"Important este sa minimizam costurile, sa securizam acest risc si sa putem face multi oameni sa aiba acces la acest program", a afirmat Pogea.

Ministrul a refuzat sa dea detalii in legatura cu comisionul de la Fondul de garantare.

"Este un lucru prea important ca sa il discutam acum, inainte de a cadea de comun acord intre cei trei parteneri: Fondul de garantare, sistemul bancar si Ministerul Finantelor. Voi da un raspuns joi", a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#Pogea, #banci, #credite, #imm, #program, #casa , #stiri BNR