Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pilon II - Fondurile au redus ponderea plasamentelor in strainatate la 25,6% din portofoliu in iulie

Pilon II - Fondurile au redus ponderea plasamentelor in strainatate la 25,6% din portofoliu in iulie

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) au diminuat, in iulie, ponderea investitiilor externe la 25,6% din portofoliu, de la 28,8% in luna anterioara, cea mai mare parte a acestora fiind in obligatiuni corporative din Uniunea Europeana (UE).

Potrivit datelor CSSPP, fondurile de pe pilonul II isi majorasera ponderea plasamentelor in statele din UE la 28,8% din portofoliu, in iunie, de la 20% in decembrie 2008.

In iulie, 22,49% din valoarea plasamentelor fondurilor romanesti de pensii private obligatorii erau in obligatiuni corporative in alte state din Uniunea Europeana, 1,98% in obligatiuni municipale din UE, 0,63% in actiuni din UE si doar 0,51% din bani erau investiti in titluri de stat emise de alte tari din UE.


"In iulie 2009, administratorii au continuat sa investeasca activele fondurilor de pensii administrate preponderent in active cu grad scazut de risc, pastrand tendinta inregistrata in 2008 si in prima jumatate a acestui an", se precizeaza in buletinul lunar publicat, luni, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


In privinta structurii investitiilor, cea mai mare pondere in totalul plasamentor continuau sa o aiba titlurile de stat, de 57,15%, urmate de obligatiunile corporative, cu 22,75% din activele investite, potrivit CSSPP.


"Depozitele bancare au continuat sa inregistreze o scadere in iulie, reprezentand 5,82% din total active fonduri, un trend descrescator inca de la inceputul functionarii sistemului. Actiunile, in continua crestere in semestrul I 2009, au inregistrat in iulie 4,98% din total active fonduri", se mai arata in raport.


Obligatiunile organismelor straine neguvernamentale insumau 6,34% din totalul plasamentelor, obligatiunile municipale 3,36%, actiunile 4,98%, iar titlurile de participare la fondurile mutuale (OPCVM) s-au mentinut la 0,7%.


Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete totale de 1,7 miliarde lei (404,8 milioane euro) la sfarsitul lui iulie, in crestere cu 8,4% fata de luna anterioara. 

Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1330 ori
Citeste mai multe desprefonduri pensii plasamente pondere