Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata creditului ipotecar in Romania ar putea ajunge la 6 miliarde dolari in 2007

Piata creditului ipotecar in Romania ar putea ajunge la 6 miliarde dolari in 2007

Trimisul special Rompres, Simona Nicola, transmite: Piata creditului ipotecar din Romania ar putea ajunge la sase miliarde dolari in 2007, dupa ce anul trecut acesta a depasit 3,28 miliarde dolari, a declarat, pentru Rompres, reprezentantul USAID (United States Agency for International Development), care a dezvoltat programe ipotecare in Romania, Corina Mararu.

Aceasta considera ca piata romaneasca a creditului ipotecar este mult mai avansata fata de cea a altor tari. Slovenia, de exemplu, una dintre tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, care face parte acum si din zona euro, are un sistem legislativ in acest domeniu, similiar cu cel avut de Romania in 2002. Piata creditului ipotecar in Slovenia detine circa 15 la suta din total credite.

Oficialul USAID este de parere ca masura Bancii Nationale a Romaniei de a restrictiona creditarea nu a fost una rea, ci dimpotriva a condus la o temperare a creditarii ipotecare, controland cresterea.

In 2006, piata creditelor ipotecare in Romania a fost de 1,69 miliarde dolari, iar in 2006 aceasta aproape s-a dublat. Pana in 2009 BNR isi propune ca valoarea creditelor ipotecare sa ajunga sa detina circa sapte la suta din Produsul Intern Brut.

Conform reprezentantului USAID, in prezent Uniunea Europeana lucreaza la elaborarea Cartei Albe pentru creditul ipotecar care are rolul de a reglementa aceasta piata.
USAID este agentie independenta a Guvernului SUA, fiind prezenta in Romania din 1990, de cand a investit aici peste 400 milioane dolari in diverse programe, cele mai multe fiind concentrate pe asistenta tehnica s pregatirea personalului. USAID a finalizat in 2004 un program privind creditele ipotecare, iar in prezent este implicata in programe privind pensiile private.

Corina Mararu a participat la participat miercuri la Conferinta Financiara Europeana, de la Atena, care reuneste aproape 100 de oficiali ai mai multor institutii europene din sectorul financiar-bancar, reprezentanti ai mediului de afaceri si politicieni, care dezbat, timp de doua zile, subiecte privind evolutiile macroeconomice din sud-estul Europei, Mediterana si Balcanii de Vest, intrarea in zona euro, Uniunea Economica Monetara, dezvoltarea sistemului regional de plati, integrarea monetara si financiara in Europa, alinierea la directivele UE, cresterea pietei creditului ipotecar.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 897 ori