Pericolele sistemului financiar romanesc

Luni, 20 Iulie 2009, ora 09:25
2627 citiri
Pericolele sistemului financiar romanesc

" Ar fi un pericol pentru Romania daca, dintr-un motiv sau altul, nu ar urma transele urmatoare ale imprumutului acordat de FMI ", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, intr-un interviu acordat Bloombiz. Potrivit acestuia, un al doilea motiv de ingrijorare este constituit de faptul ca reluarea cresterii productivitatii muncii ar putea intarzia foarte mult.

Omul de afaceri Dinu Patriciu spunea ca pana la sfarsitul lui 2009, cursul valutar va ajunge la 4,7- 4,8 lei/euro. Care sunt prognozele BNR?

Datorita acordului cu FMI, rata de schimb s-a stabilizat, oscileaza intre 4,1- 4,2 si ne asteptam ca aceasta stabilitate obtinuta sa continue intregul an.

Asta nu inseamna ca nu vor putea fi episoade in care cursul sa ajunga la 4,3- 4,4, sa coboare iarasi la 4,2.

Compania de monitorizare a pietei financiare CMA a clasat Romania in top 10 al tarilor care au cea mai mare probabilitate de a intra in imposibilitate de plata. Ce masuri ar trebui luate pentru refacerea economiei?

Nu cred in aceasta perspectiva, Romania este stabila acum. Acesta e rodul programului agreat cu FMI si UE, care avea scopul sa stabilizeze economia.

Romania isi propune sa ramana in acordul cu FMI, sa implementeze toate politicile agreate, ceea ce va asigura in continuare stabilitatea macroeconomica a Romaniei.

Se va mai imprumuta Romania la FMI ?

Inainte de a se imprumuta, Romania trebuie sa continue acest acord care a fost incheiat pentru 24 luni si care expira in 2011.

Ceea ce trebuie sa faca Romania este sa continue reformele si politicile agreate in acord astfel incat sa obtina transele urmatoare.

Nu se pune problema obtinerii unui nou acord de la FMI inainte de a expira acesta. Romania are un drum destul de lung in fata pentru a indeplini criteriile care vor elibera transele urmatoare.

Care sunt cele mai grave pericole care ar putea aparea in sistemul financiar?

In sistemul financiar cred ca un pericol ar fi ca, dintr-un motiv sau altul, sa nu urmeze transele urmatoare ale imprumutului din partea Fondului Monetar International.

In acordul cu FMI, Romania a importat multa credibilitate, ceea ce a sustinut cursul de schimb.

Daca exista abateri semnificative de la aceste politici, pot aparea instabilitati in indicatorii financiari.

Un al doilea pericol este ca ajustarile care se fac acum, in perioada crizei, sa ramana insuficiente si sa constatam ca reluarea cresterii productivitatii muncii va intarzia foarte mult.

Daca ea intarzie, atunci va fi o intarziere si in reluarea cresterii economice. Acesta ar putea fi, pentru sistemul financiar, un factor nefavorabil.

Daca situatia din sectorul real se deterioreaza mai mult decat am anticipat, atunci se va deteriora si situatia din sectorul financiar.

In plus, ar fi total gresit ca in criza, atat sectorul privat cat si cel public sa nu faca ajustarile necesare in ceea ce priveste politicile salariale.

Acest lucru ar reduce, in sectorul privat, competitivitatea companiilor iar, in sectorul public, ar pune o povara care nu este sustenabila in buget.

Ministerul de Finante doreste sa emita titluri de stat in valoare de 1 miliard de euro pana la sfarsitul lunii iulie. De ce o suma atat de mare, intr-o perioada atat de scurta?

Emisiunile in valuta sunt, dupa parerea mea, un act intelept. Sistemul bancar poate sa-si utilizeze valuta imprumutand statul roman.

Ar fi binevenit pentru statul roman, pentru ca, in acest an, veniturile au scazut mai mult decat a fost anticipat, din cauza crizei financiare, si atunci este nevoie de imprumuturi suplimentare.

Cred ca ambele parti ar avea de castigat. Cei care au banii pot sa investeasca la o dobanda buna, statul roman are nevoie de acesti bani si cred ca este un compromis foarte bun.

Daca se imprumuta in valuta, acesti bani raman in continuare in tara pentru ca, atunci cand ii cheltuie, Ministerul de Finante utilizeaza acesti bani vanzand valuta BNR.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #croitoru, #financiar, #pericol, #sistem , #stiri BNR