Patru banci au imprumutat 665 milioane lei de la BNR, printr-o licitatie repo

Marti, 07 Mai 2013, ora 12:55
1238 citiri
Patru banci au imprumutat 665 milioane lei de la BNR, printr-o licitatie repo

Banca Nationala a Romaniei a imprumutat luni patru banci cu 665,4 milioane lei, prin operatiunea repo saptamanala, suma usor sub imprumuturile acordate saptamana trecuta, desi dobanzile practicate pe piata interbancara sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara.

La operatiunea de la inceputul saptamanii trecute au participat patru institutii de credit, care au atras 709,5 milioane lei.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana.

Dobanzile practicate marti de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o saptamana au crescut usor, insa sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara. Dobanzile afisate marti sunt de 3,81% - 4,31% pe an, in scadere fata de nivelurile de vineri, de 3,98% - 4,48% pe an.

Imprumuturile acordate marti de banca centrala prin licitatia repo vor fi rambursate luni, pe 13 mai.

Incepand din 4 martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo, iar sumele au variat intre 7,33 miliarde lei si 178,3 milioane lei.

In perioada octombrie 2012 - februarie 2013 banca centrala a limitat sumele imprumutate prin licitatiile repo. Reluarea plafonarii a venit intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei.

Volumele ridicate solicitate de banci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR anunta un plafon bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

#imprumut repo BNR, #banci imprumuturi repo, #licitatie repo BNR , #stiri BNR