Olteanu (BNR): Ocupatia bancherilor este sa administreze fluxuri financiare

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 12:12
1214 citiri
Olteanu (BNR): Ocupatia bancherilor este sa administreze fluxuri financiare

Bancherii au rolul de a administra fluxuri financiare, nu companii industriale, si sunt reticenti in a finanta companii romanesti precum Oltchim, avand in vedere trecutul acestora, a declarat vineri viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, in cadrul unei conferinte pe tema rolului bancilor in restructurarea companiilor.

El a raspuns astfel criticilor venite din partea ministrului Economiei, Andrei Gerea, care, la acelasi eveniment, a cerut sectorului bancar sa finanteze companiile mari, cu potential, aflate in restructurare, precum Oltchim, si sa faca diferenta intre acestea si micile firme care apeleaza la insolventa doar pentru a pacali creditorii.

"Bancherii sunt reticenti in a se implica in economia reala, dar nu cred ca nu o inteleg. Meseria lor este sa administreze fluxuri financiare, nu companii industriale. Dar acest lucru nu inseamna ca nu vor sa-si asume unele riscuri", a spus Olteanu.

El a precizat ca bancherii se uita in special la finantarea sectoarelor si companiilor unde exista posibilitatea de castig de valoare adaugata pe termen lung.

"Ce-i impiedica pe bancheri sa acorde finantare companiilor romanesti? Se uita si la cel care ti se adreseaza. Spre exemplu, Oltchim are cateva sute de milioane pe care nu le-a platit creditorilor. Ce lipseste companiilor romanesti este capitalul", a mai afirmat Olteanu, precizand ca bancile isi ridica problema de ce proprietarul unei companii care anii trecuti avea afaceri de milioane de euro nu isi risca propriii bani.

Oltchim necesita finantare de 15 milioane de euro

Oltchim are nevoie de un credit de 15 milioane de euro pentru a redeschide o sectie si a reveni pe break-even (a atinge pragul de rentabilitate - n.r.), insa nicio banca nu vrea sa-i acorde acest imprumut, a declarat anterior ministrul Economiei, Andrei Gerea, la acelasi eveniment.

"Oltchim cauta finantare de 15 milioane de euro pentru a deschide o sectie si a reveni pe break-even si nimeni nu vrea sa-i dea, pentru ca e o companie in insolventa, pe pierdere. Toata lumea vrea sa finantele companii cu profituri grase, cu cifra de afaceri de milioane, indicatori super, dar, iertati-ma, acele companii nu au nevoie de finantare", a spus Gerea.

El a catalogat drept 'jenanta' situatia in care se afla acum singurul combinat petrochimic din Romania.

"Oltchim a ajuns in situatia jenanta de a lucra la 25% din capacitate si de a se ruga incoace si-ncolo pentru 15 milioane de euro", a completat ministrul.

Gerea a cerut sectorului bancar sa faca diferenta intre companiile mari, care au potential de crestere, au piata si planuri solide de reorganizare, si firmele mici care apeleaza la insolventa si restructurare pentru a pacali creditorii.

"Este pacat ca, in cazul companiilor cu potential, odata ajunse in reorganizare, bancile inchid usile, iar aceste companii devin 'persona non-grata'. Bancile trebuie sa faca o analiza de risc si sa faca diferenta intre companii cu zeci de milioane de euro cifra de afaceri si acele firme care folosesc reorganizarea cu rea credinta. Eu cred ca bancile pot face diferenta intre cei cu cifre de afaceri mari si cei care profita de cadrul legislativ pentru a-si rotunji buzunarele si pentru a mai trage o teapa statului si creditorilor", a afirmat oficialul citat.

Potrivit acestuia, statul trebuie sa ia atitudine, nu sa stea pasiv si sa constate peste cativa ani ca aceste societati nu mai exista.

"Nu poti pune semnul de egalitate intre un SRL care nu are alta preocupare decat sa tepuiasca - si imi cer scuze pentru cuvant - si o companie cu capacitate reala in piata. Este important sa recastigam increderea finantatorilor, bancilor, dar trebuie sa ne intalnim la mijloc", a sustinut Gerea.

El a amintit povestea magarului lui Nastratin Hogea, pe care Nastratin l-a invatat cu mancare din ce in ce mai putina, iar, cand magarul a murit, personajul balcanic a fost profund suparat ca animalul a incetat din viata chiar atunci cand se obisnuise cu foarte putina hrana.

"Fac un apel cat se poate de serios catre bancheri: sa priveasca cu alti ochi pe cei care bat la usa lor, sa se uite in economia romaneasca, pentru ca sunt companii care merita sa primeasca finantare de la sectorul bancar", a conchis el.

Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea este in insolventa de la inceputul anului si va fi scos in 2014 la privatizare.

BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#finan are companii romane ti, #finantare Oltchim, #credite banci, #Bogdan Olteanu BNR , #stiri BNR