Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Olteanu, BNR: Dupa fixarea termenului de adoptare a euro, dimensiunea politica dispare

Olteanu, BNR: Dupa fixarea termenului de adoptare a euro, dimensiunea politica dispare


Stabilirea termenului de aderare la zona euro este o decizie politica, dar dupa acest moment dimensiunea politica dispare si intervine capacitatea economiei romanesti de a face fata competitiei din zona euro si capacitatea noastra de a trai acolo, a declarat marti viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu.

"Cand aderam la euro am aflat, este o decizie politica. Din momentul in care decizia a fost luata, insa, dimensiunea politica dispare. Pentru ca, daca stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentantilor, indeplinirea conditiilor privind competitivitatea, convergenta reala a economiei romanesti, capacitatea noastra de a trai acolo, de a produce si de a consuma acolo, fara a diverge de modelul pozitiv european presupune sa ne crestem competitivitatea. Aici trebuie ajuns la un consens pentru stabilirea unui traseu care sa presupuna, pornind de la tinta aderarii, o serie intreaga de tinte intermediare pe ani, pe luni, pe domenii, pe reforme", a explicat Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a detaliat provocarile cu care se confrunta Romania in demersul de aderare la zona euro. El a spus ca reformele structurale, in special cea legata de institutiile la care statul este actionar, necesita inca atentie din partea statului. De asemenea, Olteanu a amintit problema legata de reforma imigratiei, in contextul in care Romania are o societate care imbatraneste.

"Daca noi si cei care vin dupa noi nu ne decidem sa facem mai multi copii, cum s-au decis francezii, va trebui sa ne decidem sa invitam alti oameni sa munceasca in tara noastra asa cum s-au decis germanii. Este o realitate pe care trebuie sa o asimilam, social, cultural si apoi institutional, dar este o realitate pe care trebuie sa o pregatim de acum pentru ca altfel riscam sa ne trezim destul de tarziu si intr-un moment in care se transforma dintr-o nevoie economica si sociala intr-o nevoie institutionala, intr-o presiune bugetara, intr-un dezechilibru intre generatii s.a.m.d.", a punctat viceguvernatorul BNR.

In plus, Olteanu sustine ca trebuie sa reformam structura ocuparii populatiei, astfel incat cei din mediul rural sa se angajeze in mediul urban in industrie sau servicii. De asemenea, este necesara dezvoltarea infrastructurii, in special trecerea peste munti, si reforma educatiei pentru a oferi forta de munca atractiv calificata.

Procesul de dezintermediere va continua

In privinta finantarii economiei, oficialul BNR a amintit faptul ca firmele din Romania sunt subcapitalizate, ceea ce reprezinta o problema majora pentru finantarea bancara dar o oportunitate majora pentru celelalte mecanisme de finantare.

Potrivit lui Bogdan Olteanu, procesul de dezintermediere probabil va continua, dar criza din regiune pe termen mediu, mai degraba va atrage investitii in Romania, decat sa le indeparteze. Mai mult, intrarea Romaniei in Autoritatea Bancara Europeana va genera reducerea dezintermedierii.

Viceguvernatorul BNR a mai spus ca banca centrala sprijina diversificarea surselor de finantare, eforturile Bursei din ultima perioada, si incurajeaza autoritatile sa continue listarea companiilor de stat.

Pe de alta parte, insa, Bogdan Olteanu sustine ca nu este foarte optimist cu privire la cadrul de reglementare privind listarea companiilor private. "Cred ca exista o retincenta la transparenta a acestor business-uri cu care eu nu sunt de acord. Nu cred ca este necesara o interventie pe cale de reglementare , pentru ca deja reglementam cam mult. Este nevoie de o revolutie culturala, sa invatam mai mult cu privire la beneficiile transparentei", a subliniat viceguvernatorul BNR.

El a precizat ca atunci cand vom vedea mai multa transparenta inclusiv din partea multinationalelor, care functioneaza in Romania sub forma unui SRL, va fi un semn bun ca marile companii sunt mai deschise catre transparenta corporativa care va continua si prin evolutia catre bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1436 ori