Autoritatile au, in prezent, drept obiectiv principal salvarea si nu relansarea economica, situatia executiei bugetare indicand o situatie disperata, este de parere presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu, citat de Mediafax.
"Sentimentul meu este ca in momentul de fata Guvernul nu se poate gandi la nimic, decat la faptul ca nu mai sunt bani pentru plata salariilor si a pensiilor. Nu mai sunt bani. Eu va spun cinstit: il cunosc pe domnul Vasilescu (Adrian, n.r.) de foarte multi ani, am discutat de multe ori cu domnia sa, eu atat de speriat nu l-am vazut de cand ma stiu pe consilierul guvernatorului BNR.
Speriat de situatia in care ne aflam. (...) Domnia sa a caracterizat executia bugetara ca avand o crapatura, o crevasa spun eu", a declarat Stanescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa duminica de ProTV. El a adaugat ca datele privind executia bugetara publicate recent de Ministerul Finantelor reflecta tragedia si "situatia absolut disperata" in care ne aflam.
"Toate masurile de relansare raman in urma chestiunii salvarii intr-un fel sau in altul, pentru ca in momentul de fata eu, personal, cred ca guvernantii nostri nu se pot gindi la nimic constructiv, fiind absolut concentrati numai pe posibilitatea de gasire a unor solutii pentru a nu intra in incetare de plati", a precizat Stanescu.
Reprezentantul UNPIR a afirmat ca masurile anuntate de autoritati de reducere a pensiilor si salariilor sunt obligatorii, dar nu pentru iesirea din criza, ci pentru salvare.
"Sentimentul meu este ca ajungem la hau", spus Stanescu, intrebat fiind daca masurile vor conduce intr-adevar la salvare. Pe de alta parte, el a afirmat ca majorarea impozitelor este "total neacceptabila" si ar fi afectat si mai mult derularea investitiilor in Romania, acestea fiind solutia pentru relansarea economica.
Totodata, investitiile ar trebui indreptate in principal catre sectorul infrastructurii, o alta varianta pentru relansarea economica fiind atragerea fondurilor de coeziune si cofinantarea proiectelor mari. Potrivit sursei citate, capitalul autohton nu reprezinta in prezent decat circa 6% din capitalul privat din Romania.
"Cresterea economica bazata numai pe consum nu este suficient de sanatoasa", a mai spus Stanescu, sustinand ca dezvoltarea economiei romanesti in perioada anterioara anului 2008 s-a bazat foarte mult pe consum si pe credit.
In final, presedintele UNPIR a apreciat ca economia Romaniei are sanse minime sa ajunga in situatia celei din Grecia in urmatoarea perioada.