Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oamenii de afaceri cer MEF si BNR sa majoreze plafonul de garantare a depozitelor

Oamenii de afaceri cer MEF si BNR sa majoreze plafonul de garantare a depozitelor

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si Bancii Nationale a Romaniei (BNR) majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare pentru populatie si companii peste nivelul actual de 20.000 euro, a anuntat asociatia. Asociatia cere celor doua institutii sa examineze si sa adopte o pozitie publica fata de posibilitatea majorarii plafonului.


"AOAR urmareste cu maxima atentie evolutiile ce au loc pe pietele bursiere si financiare, la nivel international, si influentele ce se manifesta asupra sistemului bancar din Romania. Masuri similare au fost adoptate recent in Irlanda, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii", se arata in comunicatul asociatiei.


Pe de alta parte, oamenii de afaceri spun ca sistemul bancar romanesc se afla intr-o situatie favorabila, luand in considerare dezvoltarea creditarii pe fondul atragerii de depozite de la companii si populatie.


Cu toate acestea, majorarea plafonului de garantare a depozitelor ar fi o masura "extrem de importanta fata de sensibilitatea deosebita a deponentilor romani fata de istoria recenta a unor banci romanesti", care ar creste increderea populatiei si companiilor in sistemul bancar romanesc, se mai arata in comunicatul AOAR.


Masuri similare


In prezent, statele din UE au fonduri nationale de garantare a depozitelor, ale caror limite difera de la tara la tara.


Astfel, schema de garantare a depozitelor din Romania garanteaza rambursarea depozitelor in banci ale persoanelor fizice pana la un plafon de 20.000 euro/deponent, in timp ce sistemul similar din Franta, mult mai generos, garanteaza depozitele pana la limita de 70.000 euro.


Guvernul Irlandei a anuntat, marti, ca va garanta pe o perioada de doi ani toate depozitele bancare, pentru a mentine stabilitatea

financiara in contextul turbulentelor din pietele internationale, ce au afectat desebit de grav cotatia titlurilor bancilor irlandeze. Pe 20 septembrie, dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers si-a declarat falimentul, guvernul irlandez a majorat plafonul garantiei de stat la depozite, de la 20.000 euro la 100.000 euro.


Marea Britanie are in vedere majorarea plafonului maxim de garantare a depozitelor de la 35.000 de lire sterline (44.000 euro), la 50.000 de lire (63.000 euro).


In Statele Unite ale Americii, planul Paulson de sustinere a sectorului bancar, aprobat miercuri de Senat, a fost usor revizuit,

introducand o crestere a plafonului depozitelor garantate de stat pentru clientii bancilor, de la 100.000 dolari la 250.000 dolari. Au fost introduse, de asemenea, facilitati fiscale pentru clasa medie si pentru micile intreprinderi. Aceasta varianta mai asteapta, vineri, votul Camerei Reprezentantilor, care a respins initial planul, provocand caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1950 ori