O treime din investitiile straine directe pana la finalul lui 2009 vizau industria prelucratoare

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 13:10
1697 citiri
O treime din investitiile straine directe pana la finalul lui 2009 vizau industria prelucratoare

Industria prelucratoare a atras aproape o treime (31,1%) din totalul investitiilor straine directe derulate la finalul lui 2009, urmata de intermedierile financiare, constructii si tranzactii imobiliare, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

Din statistica realizata de BNR si Institutul National de Statistica (INS), soldul investitiilor straine directe se ridica la sfarsitul anului trecut la 49,9 miliarde euro, din care 35,6 miliarde euro (71,2%) reprezentau participatii la capitalul social, iar restul de 14,38 miliarde euro consta in creditul net primit de la investitorii straini.

La 31 decembrie 2009, soldul investitiilor straine directe pe ansamblul industriei a fost de 20,68 miliarde euro, reprezentand 41,4% din totalul ISD.

Din punct de vedere al orientarii investitorilor straini spre ramurile economice, catre industria prelucratoare au fost directionate investitii straine directe de 15,55 miliarde euro, catre industria extractiva - circa 2,22 miliarde euro, iar 5,8% (aproape 2,904 miliarde euro) au fost orientate catre sectorul energiei electrice si termice, apa si gaze.

Cele mai atractive activitati din industria prelucratoare pentru investitorii straini au fost prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (6,3%), metalurgia (5,2%), industria mijloacelor de transport (4,7%) industria alimentara, a bauturilor si tutunului (4,1%) si ciment, sticla, ceramica (3,3%).

Alte activitati care au atras investitii straine directe importante in 2009 au fost intermedierile financiare si asigurarile, care cuprind activitatea bancara si de asigurari, acestea reprezentand 19% din totalul ISD (9,51 miliarde euro), constructiile si tranzactiile imobiliare (12,9%, respectiv 6,453 miliarde euro), comertul (12,3%, respectiv 6,164 miliarde euro), si telecomunicatiile (6,5%, respectiv 3,235 miliarde euro).

Investitiile straine in imobilizari corporale si necorporale inregistrau un sold de 23,27 miliarde euro la finalul lui 2009 si reprezentau 46,6% din totalul ISD, "inducand un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine directe", subliniaza banca centrala.

Activitatile economice in care investitiile straine directe in imobilizari corporale si necorporale sunt semnificative sunt industria (24,3% din total ISD), iar in cadrul acesteia - industria prelucratare (cu 17,3% din total ISD) si constructiile si tranzactiile imobiliare (cu 7,4% din total ISD).

De asemenea, ISD in activitatea de comert au reprezentat 6,2% si 3,5% in tehnologia informatiei si comunicatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#industria, #investitii, #prelucratoare, #straine , #stiri BNR