O treime din investitiile straine directe pana la finalul lui 2008 vizau industria prelucratoare

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 15:30
1331 citiri
O treime din investitiile straine directe pana la finalul lui 2008 vizau industria prelucratoare

Industria prelucratoare a atras aproape o treime (31,3%) din totalul investitiilor straine directe derulate la finalul lui 2008, urmata de intermedierile financiare, constructii si tranzactii imobiliare, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), preluate de NewsIn.

Din statistica realizata de BNR si Institutul National de Statistica (INS), soldul investitiilor straine directe se ridica la sfarsitul anului trecut la 48,8 miliarde euro, din care 34,9 miliarde euro (71,5%) reprezentau participatii la capitalul social, iar restul de 13,9 miliarde euro consta in creditul net primit de la investitorii straini. La 31 decembrie 2008, soldul investitiilor straine directe pe ansamblul industriei a fost de 20,14 miliarde euro, reprezentand 41,3% din totalul ISD.

Din punct de vedere al orientarii investitorilor straini spre ramurile economice, catre industria prelucratoare au fost directionate investitii straine directe de 15,24 miliarde euro, catre industria extractiva - circa 2,16 miliarde euro, iar 5,6% (aproape 2,75 miliarde euro) au fost orientate catre sectorul energiei electrice si termice, apa si gaze. Cele mai atractive activitati din industria prelucratoare pentru investitorii straini au fost metalurgia (6,9%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (4,6%), prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (4,3%), industria mijloacelor de transport (4%) si ciment, sticla, ceramica (3,6%).

Alte activitati care au atras investitii straine directe importante in 2008 au fost intermedierile financiare si asigurarile, care cuprind activitatea bancara si de asigurari, acestea reprezentand 20,5% din totalul ISD (10,03 miliarde euro), constructiile si tranzactiile imobiliare (12,6%, respectiv 6,16 miliarde euro), comertul (12,4%, respectiv 6,06 miliarde euro), si telecomunicatiile (6,7%, respectiv 3,28 miliarde euro).

Investitiile straine in imobilizari corporale si necorporale inregistrau un sold de 22,05 miliarde euro la finalul lui 2008 si reprezentau 45,2% din totalul ISD, "inducand un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine directe", subliniaza banca centrala. Activitatile economice in care investitiile straine directe in imobilizari corporale si necorporale sunt semnificative sunt industria (25,3% din total ISD), iar in cadrul acesteia - industria extractiva (cu 25,3% din total ISD) si industria prelucratoare (cu 18,6% din total ISD).

De asemenea, ISD in imobilizari corporale si necorporale au reprezentat 5,6% in activitatea de comert si 4,8% in constructii si tranzactii imobiliare.

Peste 50% din ISD, in proiecte greenfield

Din totalul investitiilor straine directe derulate pana la finalul anului trecut, 50,6%, respectiv 24,71 miliarde euro, au reprezentat investitii pornite de la zero (greenfield). In industrie, pentru investitii pornite de la zero au fost indreptate 7,18 miliarde euro, din care suma cea mai mare (6,52 miliarde euro) a fost investita in industria prelucratoare.

Alte investitii straine directe importante in proiecte greenfield au avut loc in comert (5,23 miliarde euro, reprezentand peste 86% din totalul ISD din acest domeniu), in constructii si tranzactii imobiliare (4,28 miliarde euro, respectiv aproape 70% din totalul ISD din sector), intermedieri financiare si asigurari (3,95 miliarde euro, respectiv 39,4% din totalul ISD din domeniu) si telecomunicatii (1,6 miliarde euro, respectiv 48,6% din totalul ISD pe acest segment).

Firmele create prin ISD realizeaza peste 70% din exporturi

Potrivit statisticilor BNR si INS, activitatea intreprinderilor investitie straina directa, in ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra balantei comerciale a Romaniei, contributia la exporturi fiind de 73%, respectiv 21,13 miliarde euro, in timp ce la importuri este de 62,6%, respectiv 32,7 miliarde euro.

Exporturile FOB (free on board) ale firmelor realizate prin investitii straine directe din sectorul industrial s-au cifrat la 18,6 miliarde euro, 92,5% dintre acestea fiind realizate de industria prelucratoare. La valoarea totala a exporturilor facute de companiile din investitie straina directa au contribuit cu sume mai mici si comertul (1,985 miliarde euro), in vreme ce alte activitati au dus la exporturi de 581 milioane euro. Importurile CIF (cost, insurance and freight) ale firmelor create prin investitii straine directe din sectorul de industrie s-au ridicat la 20,5 miliarde euro.

Aproape 94% dintre acestea, respectiv 19,21 miliarde euro, le-au reprezentat importurile din industria prelucratoare. In sectorul comertului cu amanuntul si cu ridicata, firmele create din investitii straine directe au importat de 10,36 miliarde euro, in timp ce in alte activitati, importurile acestora s-au cifrat la 1,86 miliarde euro. Statistica efectuata de BNR si INS a cercetat exhaustiv 6.473 de companii, cuprinzand firmele cu cel putin 20 de salariati (6.242 de unitati), toate institutiile de credit cu capital strain (40 de unitati), toate societatile comerciale de asigurari cu capital strain (34 de unitati), precum si societatile considerate atipice (toate firmele investitie straina directa care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel putin 30 milioane lei, 157 de unitati). 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#investitii, # industrie, # constructii, # tranzactii, # BNR , #stiri BNR