O relaxare a politicii monetare, inoportuna - Popa, BNR

Luni, 08 August 2011, ora 16:36
1070 citiri
O relaxare a politicii monetare, inoportuna - Popa, BNR

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, sustine ca o relaxare a politicii monetare nu este oportuna, deoarece nu se poate prognoza impactul recoltei agricole pe inflatie si exista in continuare posibilitatea altor riscuri provenite din mediul international, anunta NewsIn.

"Acum nu este nevoie de o reducere, ar putea fi tentati unii analisti sa spuna ca, avand o inflatie redusa, BNR ar trebui sa relaxeze conditiile monetare. (...) La fel cum am rezistat la o modificare a politicii monetare in crestere cand puteam vorbi de un soc indus de majorarea TVA, la fel rezistam si spunem clar ca nu este oportuna o relaxare", a precizat Popa.

Acesta a adaugat ca este mult prea devreme pentru a estima care va fi impactul "ca magnitudine" al recoltei agricole, care se prefigureaza ca fiind buna in acest an, pe inflatie la finalul lui 2011 si 2012.

"Trebuie sa vedem. Nu stim exact ce alte socuri, in special provenite din mediul international, se pot manifesta. Trebuie sa fim foarte prudenti aici", a mai spus Popa.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valute.

Banca Centrala nu a mai modificat dobanda cheie din luna mai 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relaxare politica monetara, #popa bnr, #credit , #stiri BNR