O noua bancnota de 10 lei de la 1decembrie, cu alte elemente de siguranta

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 12:33
7841 citiri
O noua bancnota de 10 lei de la 1decembrie, cu alte elemente de siguranta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, de la 1 decembrie, o noua bancnota de 10 lei, cu alte elemente de siguranta, insa cu aceeasi dimensiune, culoare si aceleasi elemente grafice fata de cea din prezent, care va fi retrasa treptat din piata, a anuntat, vineri, banca centrala. In ceea ce priveste elementele de siguranta, banca centrala a renuntat la imprimarea in relief de pe ambele fete si, "implicit, la imaginea latenta ce continea initialele "BNR" de pe aversul bancnotei, fiind utilizata doar tehnica de imprimare plana". In plus, a fost restilizata fereastra transparenta, astfel ca in locul valorii nominale ,,10' au fost imprimate doua pensule aurii, vizibile pe ambele parti ale bancnote, se arata in comunicatul BNR.


Celelalte elemente de siguranta - ca filigranul, elementul auriu, banda iridescenta, elementul de suprapunere avers - revers, firul de siguranta - vor ramane neschimbate. Noile bancnote de 10 lei reproiectate, din emisiunea 2008, vor circula in paralel cu cele din emisiunea 2005, care vor fi retrase de pe piata, treptat, pe masura ce se uzeaza si devin improprii circulatiei, a anuntat BNR.


"Reproiectarea bancnotelor reprezinta o practica a bancilor centrale si se realizeaza periodic, ca urmare a rezultatelor constatate asupra modului de comportare a acestora in circulatie si a incidentei contrafacerilor", se mai arata in comunicatul bancii centrale. Bancnota actuala de 10 lei a fost pusa in circulatie odata cu denominarea monedei nationale in 2005, cand s-a introdus leul nou, echivalent cu 10.000 de lei vechi.