Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Noul Consiliu de Administratie al BNR are ca obiectiv principal trecerea la leul greu

Noul Consiliu de Administratie al BNR are ca obiectiv principal trecerea la leul greu

A"Noul Consiliu de Administratie al Bancii Nationale are ca obiectiv prioritar pregatirile pentru trecerea la leul greu, incepand cu a doua parte a anului 2005A", a reconfirmat aceasta masura guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.Dupa validarea de catre Parlament a noilor membri ai conducerii Bancii Centrale, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca A'A'in fata noului consiliu se afla, in primul rand, obiectivul trecerii la leul greu, incepand de la 1 iulie 2005A'A'.

A"Hotararea Parlamentului marcheaza incheierea mandatului Consiliului de Administratie desemnat in 1998. Obiectivele pentru cei sase ani, care au trecut de atunci, ne-au cerut noua, celor din Consiliul de Administratie, intregii echipe a Bancii Nationale, stradanii sustinute, profesionalism, hotarare in actiune. Va rog, asadar, sa-mi ingaduiti sa le multumesc, pentru activitatea lor, colegilor din actualul Consiliu de Administratie al BNR. Celor de care ne despartim, decanului nostru de varsta, domnul academician Constantin Ionete, membru al Consiliului din 1991, domnului Emil Ghizari, prim-viceguvernator din 1991, domnului Mihai Bogza, viceguvernator din 1998, domnului profesor Nicolae Dardac si domnului Nicusor Ruiu, membri ai Consiliului de Administratie din 1998, le urez succes si noi impliniriA", a spus Mugur Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, A"anii ce vor urma vor avea incarcatura exigentelor legate de integrarea in Uniunea Europeana. A"Chiar daca obiectivele noastre vor fi mai restranse ca numar, ele nu vor fi mai usoare. Este insa cert ca auspiciile sub care plecam acum la drum sunt mai bune. Obiectivul unei inflatii de numai 9% in 2004 este realizabil, in conditiile unei cresteri economice de peste 6%. Rezervele valutare ale BNR au depasit 10 miliarde de euro, sporind capitalul de incredere al tarii pe plan international. Pe piata valutara este asigurata stabilitatea relativa a cursului de schimb. In anii din urma, au fost curatate bancile comerciale de credite neperformante, de pierderi, asigurandu-se pregatirea sistemului bancar pentru aderarea la Uniunea Europeana, cresterea sanatoasa a creditului si imbunatatirea intermedierii financiareA", a precizat Mugur Isarescu.

In fata noului consiliu se afla, in primul rand, obiectivul trecerii la leul greu, incepand de la 1 iulie 2005. Ne pregatim pentru acest moment cu maxima intensitate. A"Tintirea inflatiei, al doilea obiectiv important, ne va aduce fara indoiala nu numai o calmare a preturilor de consum, dar si o flexibilitate mai mare in stabilirea unui mix macro coerent. Obiectivul final pentru acest deceniu este o inflatie anuala de numai 2-3 la sutaA", a mai spus Isarescu.

Alte prioritati sunt desavarsirea liberalizarii contului de capital si convertibilitatea deplina a leului, al treilea obiectiv important.

Cat priveste dobanzile pe piata interna, in opinia lui Mugur Isarescu, ele vor scadea in conditiile consolidarii dezinflatiei.

Sursa: Cronica Romana

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1176 ori