Normele BNR privind capitalul bancilor, mai dure decat legislatia europeana

Marti, 24 August 2004, ora 10:42
1140 citiri

Capitalul social minim solicitat bancilor va fi stabilit prin lege la echivalentul a 5 milioane euro, dar BNR va putea stabili un plafon mai ridicat, asa cum este in prezent de 370 miliarde lei.Modificarea legislativa vizeaza armonizarea prevederilor interne cu cele ale Uniunii Europene, instituind un plafon minim de capital social de 5 milioane euro.

BNR stabileste periodic nivelul minim pentru capitalul social, pe care institutiile de credit trebuie sa-l respecte. In ultimii ani, banca centrala a majorat succesiv plafonul de capital, mai ales dupa crizele bancare de la sfarsitul anilor A'90. Astfel, de la echivalentul a 4,6 milioane USD in 2000, nivelul capitalului initial minim a fost majorat pana la circa 11 milioane USD in 2004. Plafonul a fost utilizat de BNR pentru a spori capitalizarea bancilor si pentru a responsabiliza actionariatul, care, in Romania, s-a dovedit a fi printre principalii vinovati pentru falimentul societatilor bancare.

Capitaluri mai mari decat in UE

Banca centrala va continua sa stabileasca pragurile de capital pentru institutiile de credit, care se regaseste si la sucursalele bancilor straine, sub forma capitalului de dotare. Astfel, o banca straina ar putea fi obligata sa plaseze mai multi bani pentru a deschide o sucursala in Romania decat pentru alta tara a Uniunii Europene. Potrivit unor surse din banca centrala, in vederea armonizarii legislatiei bancare romanesti cu cea europeana, BNR va renunta la o parte din conditiile stricte in ceea ce priveste calificarea managementului institutiilor de credit.

Conditii simple pentru conducatorii bancilor

O data cu aderarea la Uniunea Europeana vor fi eliminate din legislatie prevederile potrivit carora conducatorii bancilor trebuie sa cunoasca limba romana si sa aiba experienta de cel putin 7 ani in domeniul financiar-bancar. De asemenea, in functiile de conducere vor avea acces si persoane care nu sunt licentiate in economie, studii juridice sau domenii apropiate activitatii financiar-bancare. Dupa aderarea la UE, legea va cuprinde numai solicitarea de principiu ca persoanele propuse in calitate de conducator sa dispuna de buna reputatie, calificare si competenta adecvate. BNR isi va mentine prerogativele prin care poate decide daca persoanele propuse indeplinesc aceste cerinte.

Sursa: Gardianul