Nimic nu poate opri bancile sa-si ia banii

Joi, 21 Mai 2009, ora 10:01
1128 citiri
Nimic nu poate opri bancile sa-si ia banii

Dupa ce viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a prezentat saptamana trecuta date despre bancile grecesti si cele austriece cum ca acestea si-au retras o parte din finantare, semnalele continua sa apara atat de la unii reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, cat si de la oameni politici. Acesta spunea ca liniile de finantare de la bancile-mama din Grecia si Austria catre bancile romanesti s-au redus cu aproximativ 2,3 miliarde euro in perioada septembrie 2008-martie 2009. 

Tara noastra este pe locul 4, din 11 tari din Europa Centrala si de Est, in functie de numarul bancilor straine prezente pe piata romaneasca, cu un procentaj de 88% din total.

In prezent, nimic nu poate opri bancile straine sa-si retraga banii de pe piata romaneasca, fapt semnalat foarte bine si de economistul-sef al BNR.

El a declarat ca intelegerile cu bancile- mama ale institutiilor de credit din Romania, chiar si sub forma unor scrisori de angajament, nu sunt de fapt decat un gentlemen's agreement.

"Atat timp cat ai liberalizare totala a contului de capital, nu poate fi o impunere legala de a nu scoate niste bani din tara", a mai spus Lazea.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#banci, #mama, #oameni, #finantare, #institutii, #credite , #stiri BNR