Monedele din zona se prabusesc la minime istorice

Marti, 17 Februarie 2009, ora 16:32
1991 citiri
Monedele din zona se prabusesc la minime istorice

Forintul unguresc a atins un nou minim pe piata valutara, iar zlotul s-a apropiat de recordul istoric de depreciere fata de euro, din cauza cresterii ingrijorarilor privind Europa Centrala si de Est (ECE) ca urmare a dependentei acesteia de datoria externa, scrie Reuters.

Agentia de evaluare financiara Moody's a aratat intr-un raport recent ca recesiunea din tarile emergente europene va fi mai severa decat in oricare alt stat, din cauza dezechilibrelor acumulate, care vor pune presiune asupra ratingurilor bancilor locale si, implicit, si asupra bancilor-mama.

Increderea investitorilor din regiune a fost slabita si de un raport al bancii centrale poloneze, publicat ieri, care ridica unele semne de intrebare asupra planului de adoptare a monedei unice europeane in 2012, si, totodata, si de ingrijorarile privind pierderile suferite de companiile poloneze din cauza contractelor valutare cu optiuni. "Raportul Moody's a fost inca un cui batut in cosciugul zlotului", a spus pentru Reuters un trader din Londra.

Numai ieri, zlotul a pierdut aproximativ 4% in fata euro. Totodata, randamentul obligatiunilor guvernamentale a crescut pe fondul ieftinirii monedei poloneze, iar analistii sustin ca aceasa cadere ar putea forta banca centrala sa intervina pentru a sustine zlotul. "Pietele pun presiune asupra unei reactii politice din partea Poloniei si, cu cat ieftinim mai mult zlotul fata de euro, cu atat mai mult banca centrala va fi nevoita sa opreasca reducerile de dobanda pentru a opri deprecierea monedei", a declarat un analist din piata pentru Reuters.

Caderea zlotului a pus presiune si asupra altor monede din regiune, iar forintul unguresc a pierdut 1% pana la un minim istoric de 309,5 forinti/euro, in timp ce coroana ceha s-a depreciat cu 1,1% pana la minimul ultimilor 3 ani si 3 luni. Leul s-a depreciat in debutul sedintei cu 0,2%, intarindu-se insa in apropierea pranzului. Dealerii au suspectat banca centrala de interventii indirecte in piata valutara pentru a tine moneda nationala sub pragul minim din 22 ianuarie 2009, de 4,3127 lei/euro.

Moneda nationala s-a apreciat usor astazi la cursul de referinta al BNR, pana la 4,3096 lei/euro. Fata de ieri, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisase un curs de referinta de 4,3119 lei/euro, leul castigand 0,05%. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat astazi de BNR indica o depreciere a leului cu aproximativ 3,5 bani (1,06%), pana la 3,4094 lei/dolar, fata de nivelul de ieri, de 3,3735 lei/dolar. Acesta este cel mai ridicat curs de referinta din ultimii patru ani si jumatate, nivelul nemaifiind atins din 4 august 2004, cand BNR afisa o cotatie de referinta de 34.128 lei vechi/dolar (3,4128 lei noi/dolar).

"Nu este niciun dubiu ca pietele au decis ca regiunea reprezinta subprime-ul Europei, iar acum toata lumea fuge pe usa", a spus economistul Danske Bank, Lars Chrisensen. Dupa aprecierea puternica din vara, zlotul a pierdut 33,8% fata de inceputul lui august, in timp ce forintul s-a depreciat cu 23,65%. Coroana ceha a pierdut 18,7%, in timp ce cursul euro-leu este mai ridicat cu 18,4%. "Daca regiunea este lovita in continuare, forintul ar putea testa pragul de 310 unitati/euro chiar azi. Stam si ne uitam la ce se intampla. Nu stiu ce va urma, dar se aduna multi nori negri", a spus un dealer din Budapesta pentru Reuters. Mai mult, marjele la Credit Default Swaps (CDS) in regiune au crescut brusc cu 0,50 de puncte procentuale in ultima saptamana, adaugand presiune pe pietele de obligatiuni.

#moneda nationala, #leu, #euro, #dolar, #ron, #curs de referinta, #sedinta valutara, #minime istorice , #stiri BNR