Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul de Finante a respins joi toate ofertele pentru obligatiunile pe 5 ani

Ministerul de Finante a respins joi toate ofertele pentru obligatiunile pe 5 ani

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele bancilor pentru obligatiunile de tip benchmark cu maturitate la 5 ani, considerandu-le la un nivel neacceptabil al randamentului, potrivit datelor bancii centrale preluate de NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 300 milioane lei (69,83 milioane euro).

Bancile au depus cereri de cumparare de peste 790 milioane lei.


La sedinta precedenta pentru obligatiuni cu maturitate la 5 ani, din 21 octombrie, MFP a atras 200 milioane lei prin titluri la 5 ani, la un randament mediu de 7% pe an, potrivit BNR.


Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna noiembrie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, potrivit datelor ministerului.


MFP a atras 3,096 miliarde lei prin titluri de stat in luna octombrie, sub nivelul programat de 4,6 miliarde lei.


In trimestrul al treilea, MFP a reusit sa colecteze numai 6,52 miliarde lei din piata locala, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde lei.


In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.


MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci.


In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.


In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.


Totodata, in martie 2010, Romania a atras de pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.


Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap.


Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.


Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB). Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1023 ori
Citeste mai multe despreminister finante obligatiuni