MILA BANCILOR: "Nu va exista o mare executie a creditelor neperformante"

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:04
3308 citiri
MILA BANCILOR: "Nu va exista o mare executie a creditelor neperformante"

Bancile sunt increzatoare in recuperarea creantelor, de aceea promit romanilor ca nu vor organiza o executare in masa a creditelor neperformante. "Procesul de recuperare a creantelor bancare in urma creditelor neperformante din imobiliare va fi unul normal. Nu va exista o executie in masa", a declarat pentru Bloombiz.ro, Mircea Busuioceanu, Chief Risk Officer Raiffeisen Bank.

"Pe piata locala nu s-a pus niciodata problema ca bancile sa fie salvate. Bancile au invatat foarte multe, Intreaga economie a trecut printr-un proces de maturizare in urma acestei crize. In ceea ce priveste piata internationala, a fost vorba de un vid de reglementare, iar compensarea vidului de reglementare e un lucru natural", a declarat pentru Bloombiz, Mircea Busuioceanu, Chief Officer Risk Raiffeisen Bank.

In opinia acestuia, orice criza are mai multi vinovati, insa important e ca institutiile financiare sa nu mai repete greselile din trecut.

Busuioceanu considera ca imbunatatirea rating-ului de tara va avea un efect pozitiv in perioada urmatoare chiar si in industria bancara, in contextul in care Romania incearca sa intre pe o panta ascendenta.

"Doua din cele 3 agentii mari de rating catalogheaza Romania ca fiind <<investment grade>>, ceea ce da o nota pozitiva pentru economia Romaniei, in special in ceea ce priveste atragerea de investitii straine", a declarat reprezentantul Raiffeisen Bank.

Cu toate ca sectorul bancar romanesc are un portofoliu destul de mare de credite neperformante din imobiliare, Busuioceanu spune ca din partea bancilor nu va exista o executie mare intrucat institutiile financiare sunt increzatoare in recuperarea creantelor odata cu venirea capitalului strain pe piata.

"Procesul de recuperare a creantelor bancare in urma creditelor neperformante din imobiliare va fi unul normal. Nu va exista o executie in masa. Se intampla in toate tarile din Europa astazi. Solutiile tin de lichiditatea pietei care va primi semnale pozitive inclusiv din imbunatatirea rating-ului de tara de catre Fitch", a mai subliniat acesta.

Potrivit acestuia, pana in 2008 investitiile straine au sustinut puternic sectorul imobiliar. De aceea, atragerea investitorilor straini va da “o gura de aer”chiar si sectorului bancar.

Creditarea in valuta, "un rau" necesar

In opinia lui Busuioceanu, creditarea in valuta este o necesitate in industria exportatoare. Prin urmare, aceasta nu va fi niciodata interzisa.

Insa, reprezentantul Raiffeisen atrage atentia asupra faptului ca orice roman care isi doreste sa contracteze un credit ar trebui sa ia in considerare riscurile la care se expun in momentul in care opteaza pentru valuta.

De aceea, Busuioceanu, este de parere ca pentru moment, creditarea in moneda locala ramane cea mai buna optiune.

 

Vezi mai multe in video

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#bnr, #creante bancare, #creditare, #creditare valuta, #credite neperformante, #criza, #executare credite , #stiri BNR