MFP vrea sa atraga 4,6 mld lei prin titluri de stat in octombrie

Vineri, 01 Octombrie 2010, ora 09:16
1034 citiri
MFP vrea sa atraga 4,6 mld lei prin titluri de stat in octombrie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa atraga 4,6 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna octombrie, in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, potrivit datelor ministerului, preluate de NewsIn.

Astfel, MFP va organiza patru licitatii pentru certificate de trezorerie cu discont in octombrie, doua cu maturitate la sase luni si doua cu maturitate la un an, fiecare cu o valoare de un miliard de lei.

De asemenea, Finantele vor redeschide doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 3 ani, respectiv 5 ani, cu o valoare de 300 milioane de lei fiecare.

In septembrie, ministerul a atras 2,16 miliarde de lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

In trimestrul III 2010, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci.

In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Totodata, in martie 2010, Romania a atras de pe piata externa un miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.

Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap.

Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

#mfp, #titluri, #obligatiuni, #datorie, #publica , #stiri BNR