Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MFP a luat numai 295 milioane lei prin titluri la 6 luni

MFP a luat numai 295 milioane lei prin titluri la 6 luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont cu scadenta la 6 luni de 295,58 milioane lei (69,4 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 7% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), precizeaza NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei, de peste doua ori mai mare decat suma atrasa, iar randamentul maxim acceptat a fost tot de 7% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,2 miliarde lei (283,3 milioane euro).


La licitatia similara, cu scadenta la 6 luni, din 5 iulie, Ministerul de Finante a atras 365,8 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu anual de 6,99%.


In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) atragea atentia in ultimele zile ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.


Pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt au revenit luni la nivelul dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an, ca urmare a inceperii unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, care a sporit cerea de lei din partea bancilor.


Dobanzile la 6 luni din piata bancilor sunt de 6,7-7,5% pe an.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 702 ori
Citeste mai multe desprefinante randament titluri valoare