Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MFP a atras 1,27 mld. lei prin titluri la 6 luni

MFP a atras 1,27 mld. lei prin titluri la 6 luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont cu scadenta la 6 luni de 1,27 miliarde lei (300,72 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,99% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 800 milioane lei, mai mica decat suma atrasa, iar randamentul maxim acceptat a fost de 7% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,87 miliarde lei.


La licitatia similara cu scadenta la 6 luni, din 26 iulie, Ministerul de Finante a atras 295,6 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu de 7% pe an, potrivit BNR.


In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.


In trimestrul III, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.


MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci. In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1048 ori
Citeste mai multe desprefinante randament titluri