Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Manopera in constructii s-a ieftinit cu 5%

Manopera in constructii s-a ieftinit cu 5%

Manopera in constructii a scazut cu aproximativ 5% in luna aprilie 2009, comparativ cu luna decembrie 2008. Daca se face calculul aprilie 2008 cu aprilie 2009, rezulta ca muncitorii au salarii mai mari. 

Daca in anii trecuti muncitorii din constructii se gaseau foarte greu, dezvoltatorii romani fiind nevoiti sa caute mana de lucru chiar si in Asia, iar salariile cresteau de la luna la luna, in aceasta perioada, cei norocosi, care isi gasesc de lucru, trebuie sa accepte salarii mai mici. "In decembrie 2008, salariul mediu brut era de 1.615 lei, in aprilie 2009, salariul mediu brut a fost de 1.534 de lei, mai mic cu aproximativ 5%. In aprilie 2008, salariul era de 1.435 de lei. Rezulta ca in aprilie 2009, comparativ cu perioada similara din 2008, salariile au fost mai mari cu aproximativ 7%", ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

Constructorii seriosi nu isi permit sa lucreze mai ieftin, chiar daca comenzile nu mai vin ca altadata. "Nu s-a ieftinit manopera in constructii. Cum sa ieftinim manopera cand avem o gramada de taxe si impozite de platit", ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL, adaugand ca manopera este mai ieftina, cu aproximativ 15%, la muncitorii la negru.

Cea mai mare scumpire a materialelor de constructii s-a inregistrat in aprilie 2009, comparativ cu aprilie 2008, la cele folosite in reparatiile capitale, gen ciment, fier-beton, de 5%. Costurile materialelor folosite la constructia de cladiri rezidentiale erau mai mari cu 3,7% in aprilie 2009, raportat la aprilie 2008. Criza a facut ca preturile acestui gen de materiale sa scada cu 2,2% in aprilie 2009, comparativ cu martie 2008.

De asemenea, in acest an, dezvoltatorii au incetat sa se mai vaite de lipsa fortei de munca, cum o faceau in anii trecuti, incercand sa atraga muncitorii romani care munceau in Occident, din lipsa de noi investitii sau oprirea celor incepute. "La aceasta data nu exista deficit de forta de munca, ca urmare a lipsei de lucru", a amintit Laurentiu Plosceanu.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valuteTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1804 ori