Majorarea TVA, intre "masura sinucigasa" si decizie politica

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 10:35
1693 citiri
Majorarea TVA, intre "masura sinucigasa" si decizie politica

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, nu exclude o crestere a TVA in viitor, motivand ca majorarea taxelor este o solutie care ar ajuta Romania sa se poata incadra in tintele de deficit bugetar stabilite cu FMI si CE. Pe de alta parte, oficialii BNR critica aceasta solutie, iar politicenii nu se sfiesc sa o clasifice drept "masura sinucigasa".

"Este o masura foarte politizata si de aceea BNR nu doreste sa intre in ea. Dar se poate spune ca preturile vor creste, chiar daca nu cu 3%. Nu suntem Japonia, unde o crestere cu 2% a taxei de consum a fost precedata de discutii aprinse dupa care s-a gasit solutia taierii costurilor de productie, inflatia fiind zero. La noi orice crestere a TVA se va adauga la pret", spune un oficial al BNR sub protectia anonimatului, citat de Cotidianul.

Preturile vor creste

Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian a clasificat majorarea TVA drept o "masura sinucigasa", care va afecta nivelul de trai al romanilor, intrucat va atrage majorarea considerabila a tuturor preturilor.

"E o nebunie sa iei o asemenea masura in perioada crizei, consecintele pot fi dramatice, e o decizie care consfinteste falimentul guvernarii Basescu-Boc", a spus Varujan Vosganian, citat de Cotidianul.

Mediul de afaceri, afectat de majorarea TVA

Presedintele Asociatiei Oamenilor de afaceri din Romania, Florin Pogonaru, avertizeaza ca toate categoriile sociale vor fi afectate de majorarea TVA, inclusiv mediul de afaceri.

"Se ajunge ca ceea ce trebuia sa se faca prin Legea salarizarii sa fie facut prin inflatie, adica veniturile noastre sa fie diminuate, fie ca suntem in sectorul public sau privat", a explicat Pogonaru.

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#majorare, #tva, #deficit, #bugetar, #fmi, #pogea, #bnr, #ce, #taxe , #stiri BNR