Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mai putini bani de la capsunari

Mai putini bani de la capsunari

Romania a depins in ultimii ani din ce in ce mai mult de banii trimisi acasa de cei plecati sa lucreze peste granita.

Anul trecut, de exemplu, romanii din strainatate au trimis acasa circa 8,7 miliarde de euro, in crestere cu 22% fata de cifra de 7,16 miliarde de euro din 2007, conform datelor BNR.

La nivel individual, scaderea echivaleaza cu 30-50 de euro mai putin pe fiecare mandat de trimitere a banilor catre rudele de acasa, luand in considerare numai sumele trimise, deci fara a lua in calcul faptul ca din ce in ce mai putini romani de peste granita mai trimit bani acasa.


"In 2009, comparativ cu 2008, se inregistreaza o scadere de circa 10-15 % a mediei de transfer. In 2008 mediile de transfer erau de circa 380 euro pentru Italia si de circa 360 euro pentru cele trimise din Spania", a declarat Adrian Vladimir Ciorcasel, director general al companiei de transferuri de bani Smith&Smith.


Starea proasta in care se afla cele doua mari economii europene ne va afecta vizibil, cele doua state fiind responsabile pentru pana la 90% din totalul banilor trimisi acasa de muncitorii plecati in strainatate.


"Daca vorbim despre culoarul etnic spre Romania, transferurile transfrontaliere din Italia si Spania reprezinta, cumulat, circa 85-90% (47-50% Italia si 38-40% Spania).


Restul de 10-15% reprezinta tranzactii din Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Israel, Portugalia, Franta, Belgia - state in care se regasesc cetateni romani ce fac parte din "diaspora economica", spune Ciorcasel. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1460 ori
Citeste mai multe desprebani capsunari criza