Magistratii nu accepta scaderea salariilor nete

Marti, 02 Iunie 2009, ora 14:37
1536 citiri
Magistratii nu accepta scaderea salariilor nete

Magistratii cer ca trecerea de la actualul sistem de salarizare a procurorilor si judecatorilor la noul sistem creat de Legea unica sa nu insemne reducerea salariului net, ci sa presupuna cresteri salariale, a declarat marti, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, Dan Lupascu, membru CSM, potrivit Newsin.

"Dorim ca trecerea de la vechiul sistem la noul sistem de salarizare sa nu scada salariul net, iar trecerea sa se faca prin cresteri salariale si nu prin indexari, pentru a mentine puterea de cumparare a magistratilor. Am propus, totodata, ca majoritatea sporurilor sa fie incluse in indemnizatia de baza", a afirmat Lupascu.

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care au participat, marti, pentru prima oara la discutiile privind elaborarea legii salarizarii unice au mai solicitat ca si angajatii BNR si cei ai societatilor comerciale de stat care obtin venituri proprii sa fie inclusi in grila de salarizare a Legii unice, sustinand ca "Legea ar trebui sa includa toate categoriile din sistem".

Lupascu a mai spus ca a cerut ca magistratii sa fie pozitionati pe aceeasi pozitie in grila cu parlamentarii si reperezentantii guvernului si ca a propus ca un judecator de judecatorie sa aiba coeficientul de ierarhizare de 10,2.

Initial, reprezentantii Ministerului Muncii au propus ca un judecator de judecatorie sa fie trecut in grila cu un coeficient de ierarhizare 9, ceea ce ar fi insemnat ca acestia ar fi putut castiga maximum noua salarii minime pe economie - 5.400 lei brut, la salariul minim actual, de 600 lei.

In plus, magistratii au mai cerut extinderea obligativitatii intocmirii declaratiilor de avere la toate categoriile de bugetari.

 

#magistrati, #salarii, #salarizare, #scadere, #sporuri , #stiri BNR