Magistratii Inaltei Curti au castigat procesele cu Ministerul Finantelor

Joi, 20 August 2009, ora 09:43
1675 citiri
Magistratii Inaltei Curti au castigat procesele cu Ministerul Finantelor

Inalta curte de Casatie si Justitie a respins, miercuri, ca nefondate recursurile declarate de Ministerul Finantelor Publice impotriva solutiilor Curtii de Apel Bucuresti care a dat castig de cauza instantei supreme, in trei procese privind sporurile de 50% pentru magistrati, informeaza NewsIn.

De asemenea, MFP a pierdut la instanta suprema procesele cu Institutul National al Magistraturii, cu Consiliul Superior al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri.

Deciziile sunt irevocabile.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a cerut, miercuri, rejudecarea proceselor intentate de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru sporul de 50%, in cadrul recursurilor declarate de MFP impotriva deciziilor Curtii de Apel Bucuresti, care a dat castig de cauza instantei supreme in 3 procese.

MFP a mai cerut si rejudecarea proceselor pierdute, tot pentru sporul de 50%, cu Institutul National al Magistraturii (INM), Scoala Nationala de Grefieri si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Magistratii instantei supreme au ascultat miercuri, timp de doua ore, atat sustinerile consilierilor Ministerului Finantelor Publice cat si pledoariile avocatului care a reprezentat, pe rand, in cele 5 procese, Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM, INM si Scoala Nationala de Grefieri.

Avocatul a precizat ca nu solicita cheltuieli de judecata, deoarece reprezinta angajatii din justitie "pro bono". In cadrul primei cauze, cu MFP si CSM, aparatorul Consiliului a acuzat Ministerul Finantelor Publice de tergiversarea dosarului, prin invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate care, ulterior, a fost respinsa de magistrati. In ciuda acestui fapt, avocatul a insistat in amendarea MFP pe motiv ca se doreste intarzierea judecatii. "Nu vreau sa va tin mult", a precizat aparatorul angajatilor din justitie, "stiu ca de doua luni sunteti in concediu fara plata".

Maratonul proceselor a continuat cu mai putine sustineri din partea consilierilor Ministerului de Finante si cu o adevarata reprezentatie din partea avocatului judecatorilor care, la un moment dat, a mentionat ca OUG 71/2009, prin care s-a reesalonat plata drepturilor salariale restante obtinute prin hotarari judecatoresti irevocabile, este "o ordonanta marsaveasca". Presedintele completului de judecata, Maria Anghelescu, a simtit nevoia sa-l aprobe pe avocat si a completat: "Nu ne-am permis sa nu intram in sala. Nu stiu cine din sala asta ar lucra doua luni fara salariu", s-a plans magistratul, in timpul sedintei. Presedintele completului s-a intrebat, retoric, "sa cer bani de la parinti? Sa citez Administratia Cimitirelor?". De altfel, Maria Anghelescu a mai scapat cate un "asa este" in timpul sustinerilor avocatului angajatilor din justitie.

Instanta suprema se va pronunta, miercuri, in toate cele cinci procese in care Ministerul Finnatelor a pierdut pe fond.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a castigat, pe 24 iulie, la Curtea de Apel Bucuresti, al treilea proces impotriva Ministerului Finantelor Publice, care a fost obligat, in termen de o zi, sa plateasca drepturile salariale ale angajatilor instantei supreme, adica aproape 1,5 milioane de lei.

Tot pe 24 iulie, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa admita actiunea Institutului National al Magistraturii si a Scolii Nationale de Grefieri, si, in consecinta, a obligat Ministerul Finantelor Publice sa aprobe plata sporului de stres, respectiv 61.926 lei pentru INM si 18.651 de lei pentru Scoala Nationala de Grefieri, in termen de o zi.

De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pe 16 iulie, amendarea ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, cu 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere a platii sporului de 50% pentru angajatii instantei supreme, pentru ca nu a respectat decizia CAB privind aceste sporuri. Decizia prevede ca amendarea se pune in practica din 9 iulie, data la care s-a hotarat ca MFP trebuie sa plateasca 50% sporul de stres. In aceeasi zi, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa oblige Ministerul Finantelor Publice la plata a 353.042 lei catre Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentand drepturi salariale.

Seria proceselor castigate de instanta suprema a inceput pe 9 iulie, cand Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis cererea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de anulare a executarii adresei Ministerului Finantelor, prin care s-a anuntat ca salariile angajatilor de la ICCJ nu vor mai include sporul de stres.

Inalta Curte de Casatie si Justitie
a intentat deja al patrulea proces impotriva Ministerului Finantelor Publice, care se va judeca la CAB in data de 9 septembrie.


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#curte, #finante, #inalta, #magistrati, #minister, #pogea, #proces , #stiri BNR