Lucian Croitoru (BNR): Inflatia poate cobori in 2010 sub intervalul tintit

Marti, 16 Iunie 2009, ora 14:25
2008 citiri
Lucian Croitoru (BNR): Inflatia poate cobori in 2010 sub intervalul tintit

Inflatia se poate tempera in 2010 chiar sub intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), in conditiile unei recesiuni mai puternice decat se anticipa, a declarat marti consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, citat de NewsIn.

"In 2010, inflatia poate merge chiar sub banda BNR, ceea ce poate fi problema", a spus Croitoru. Acordul cu FMI, publicat la inceputul acestei luni de institutia cu sediul la Washington, arata ca BNR trebuie sa se consulte cu FMI daca inflatia depaseste cu mai mult de 1% o tinta de final de trimestru sau daca este sub intervalul din jurul tintei.

Pentru finalul lunii iunie, tinta de inflatie este de 6,4%, pentru finalul lui septembrie - de 5,7%, iar pentru decembrie - de 4,5%.

Pentru finalul anului viitor, FMI a stabilit un punct central al inflatiei de 2,5%. Croitoru a aratat ca sectorul privat a facut pana in prezent ajustari insuficiente in termeni de costuri, salarii si numar de angajati, pe baza asteptarilor ca redresarea economiei va fi mai rapida.

Pe de alta parte, el a subliniat ca in trimestrele doi si trei, contractia economiei ar putea fi "semnificativa", chiar mai mare decat in primul trimestru al acestui an.

"Cifra de 6,2% din primul trimestru ar putea fi depasita de comprimarea economiei in trimestrele doi si trei. Sunt rate pe care fiecare le calculeaza, dar este posibil ca rezultatele sa ii surprinda pe multi", a afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Datele publicate de Institutul de Statistica arata o contractie severa a cererii interne din Romania in primul trimestru, cu 13,7% fata de aceeasi perioada din 2008, o astfel de evolutie avand un efect de temperare a preturilor de consum, spun economistii.

Consecintele pentru ajustarea insuficienta facuta de companii pe partea de costuri si ocupare cu forta de munca ar putea fi accelerarea dezinflatiei, cresterea somajului si scaderea salariului mediu in a doua parte a anului, considera consilierul guvernatorului BNR.

"Daca produsul intern brut scade puternic si in trimestrul doi, firmele vor intensifica ajustarile, ceea ce va duce la accelerarea dezinflatiei, cresterea somajului si scaderea salariului mediu. De asemenea, in trimestrele doi si trei am putea vedea scaderi extrem de semnificative ale productivitatii", a mai spus Croitoru.

Ca argumente pentru ajustarea mai lenta decat era necesar din partea companiilor, Croitoru a enumerat imperfectiunea informatiilor, existenta unor contracte pe termen lung cu angajatii, costul ajustarii preturilor, precum si costurile angajarii de personal.

Consilierul guvernatorului BNR estimeaza ca inflatia va intra in intervalul tintit de banca centrala pana la finalul acestui an si a argumentat ca anticipatiile negative la nivelul pietei in privinta inflatiei sunt alimentate de impresia ca exista in continuare o lipsa a finantarii externe in randul companiilor si de perceptia ca politica de venituri este in continuare laxa.

"Multi analisti anticipeaza in continuare o inflatie la sfarsitul anului peste intervalul tintit de BNR, deoarece exista perceptia ca salariile in sectorul public nu se vor reduce.

In plus, multi nu inteleg ca problema finantarii externe s-a rezolvat prin acordul cu FMI", a apreciat Croitoru.

El a mentionat o serie de "riscuri echilibrate" pentru persistenta inflatiei, precum pretul petrolului sau evolutia preturilor administrate si a celor volatile. BNR tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Saptamana trecuta, Lucian Croitoru declara, pentru NewsIn, ca revenirea pe teritoriu pozitiv a cresterii economice ar putea avea loc abia in al treilea trimestru din 2010, iar in trimestrele doi si trei din acest an am putea asista la scaderi ale PIB mai mari decat in primele trei luni, fata de perioadele similare din 2008. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#bnr, #inflatie, #salarii, #somaj , #stiri BNR